BRAŞOV. Târgul de Crăciun, mai mult o afacere decât promovarea produselor tradiţionale
Pentru Târgul de Crăciun din acest an din Piaţa Sfatului, care se va desfăşura în perioada 6 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, municipalitatea braşoveană va instala 40 de căsuţe de lemn, în care să fie prezentate, spre vânzare, diverse produse tradiţionale, indiferent că vorbim de alimentare sau artizanale. În două se vor vinde băuturi calde, mai ales vin fiert, tot conform tradiţiei împământenite într-o astfel de perioadă.
În scopul optimizării şanselor pentru comercianţii interesaţi de un punct de vânzare la acest târg, administraţia locală a scos la licitaţie închirierea respectivelor locaţii, cu posibilitatea ca fiecare persoană sau entitate să aplice pentru maximum trei căsuţe. Ceea ce ar fi trebuit să fie o facilitate în acest an nu a fost pe placul multor producători de produse alimentare tradiţionale şi creatori de artizanat cu posibilităţi financiare reduse, motiv pentru care nici nu s-au mai înscris la licitaţie, deşi, de regulă, sunt prezenţi la mai toate târgurile de profil din ţară. Unii au considerat că nu pot concura cu „engrosiştii de chinezării”.
Aceasta este şi explicaţia pentru faptul că au fost depuse doar 36 de oferte, deşi numărul căsuţelor este mai mare. Chiar şi aşa, licitaţia tot a avut loc, preţul de pornire pe un metru pătrat fiind de 3 lei pe zi, așadar 18 lei pe întreaga suprafaţă, întrucât o căsuţă are 6 mp.
Supralicitare păguboasă
Pentru că nici unul dintre comercianţi nu avea cum să ştie că nu se vor ocupa toate căsuţele sau pentru că le doreau pe cele cu vad, au supralicitat. Aşa se face că opt dintre cele 40 de căsuţe au rămas neocupate, iar pentru două dintre ele, comercianţii au oferit un preţ de zeci de ori mai mare decât cel de strigare.
Miercuri a avut loc deschiderea ofertelor financiare pentru Târgul de Crăciun, iar după centralizare, avem următoarea situaţie. Pentru cele 17 căsuţe cu articole non-alimentare, precum artizanat, decoraţiuni sau ceramică, au fost 12 oferte. Preţurile variază între 6 şi 28 de lei mp/zi. Pentru căsuţele destinate comercializării produselor alimentare, 21 la număr, au fost depuse 18 oferte. Preţurile sunt între 10 şi 73 de lei mp/zi. Cum spuneam, pentru băuturi calde au fost rezervate două căsuţe, pe care de altfel a fost şi zbaterea cea mai mare, dar doar din punct de vedere al ofertei generoase, pentru că nu putem vorbi de concurenţă, atât timp cât au fost doar doi comercianţi care au licitat, deci le-ar fi putut închiria cu 3 lei mp/zi. Însă, preţurile oferite sunt 121 de lei mp/zi, respectiv 184 de lei/mp/zi.
Când şi-au făcut calculele, comercianţii au adăugat şi închirierea căsuţei de la Regia Kronstadt, pentru cele aproape 40 de zile de stat în târg, la preţul de 3.500 de lei.
Aşadar, pe unul dintre cei doi comercianţi care vor vinde ceaiuri calde şi vin fiert îl va costa această „distracţie” peste 47.500 de lei, în loc de minimum de 4.220 lei.
„Pentru căsutele rămase libere, suntem în discuţii pentru a le pune la dispoziţia unor organizaţii neguvernamentale, care să comercializeze produse realizate de beneficiarii serviciilor lor, iar fondurile realizate să aibă ca scop susţinerea acestor tipuri de servicii”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.