„Băncile să finanțeze economia, nu să finanțeze statul!”
Deputatul independent de Brașov Remus Borza îi acuză pe diriguitorii statului român din ultimul deceniu că „în loc să susțină și să protejeze capitalul românesc, au susținut paradoxal și discriminatoriu tot capitalul străin. În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine”.
Sursa citat continuă: „Nici băncile nu s-au înghesuit să finanțeze companiile. Soldul creditelor date firmelor sau populației în perioada 2010-2016 a crescut cu doar 3%. În schimb, băncile au dezvoltat un apetit din ce în ce mai mare de a finața statul, crescând, în aceeași perioadă, soldul creditelor cu 50%. Sigur că statul, după cum știm, este un prost administrator și a cheltuit banii preponderent pe salarii, pensii și ajutoare sociale, în loc să construiască drumuri, școli și spitale sau să-și retehnologizeze puținele companii pe care le mai are în portofoliu. Băncile au preferat să nu-și asume nici un risc în economie, speculând foamea de bani, din ce în ce mai mare, a bugetului de stat. Ca să-și finanțeze deficitele bugetare și de cont curent, statul și-a propus să împrumute doar anul acesta vreo 50 miliarde lei de pe piața internă și vreo 3 miliarde de euro de pe piețele internaționale. Trebuie să întelegem, însă, că împrumuturile costă. Cam vreo 2,5 miliarde euro anual. Daca în ianuarie, randamentul la titlurile de stat era de 3,23%, acum a ajuns 3,80% și va trece de 4% până la sfârșitul anului”.
Remus Boza dă un exemplu că se poate și altfel: „În timp ce noi ne împrumutăm din ce în ce mai scump, Ungaria «antioccidentalului» Viktor Orban a reuşit performanţa să lanseze în octombrie o emisiune de titluri de stat de 15 miliarde de forinţi. Surpriză! A avut loc o suprasubscriere de 49 de miliarde de forinţi, în condițiile în care statul dădea o dobândă negativă de -0,2%. Cu alte cuvinte, la scadență, finanțatorii pleacă acasă cu mai puțini bani decât au împrumutat.
Deci, iată cum o țară cu o populație și o suprafață reprezentând jumătate din cele ale României și cu un PIB cu 60 miliarde de euro mai mic decât al nostru, se bucură de o mult mai mare favorabilitate și încredere în rândul investitorilor și finanțatorilor străini. Aviz amatorilor, adica Tudose & Company”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.