BRAȘOV. Urșii au adus la disperare și autoritățile. Prefectul Marian Rasaliu se duce cu „jalba în proțap” la Ministerul Mediului
Vizilele repetate ale urșilor în cartierele Brașovului, printre blocuri, în gospodăriile din județ și chiar în locuințe și cabane, au forțat autoritățile din Brașov să se declare neputincioase în gestionarea situației pentru evitarea de tragedii.
După cum s-a dovedit în câteva cazuri, urșii au devenit agresivi la întâlnirea cu oamenii (amintim cazul de săptămâna trecută de la Făgăraș, când un urs a atacat două persoane sau de cel de la Hârseni, unde un tânăr de 28 de ani a reușit cu greu să scape cu viață după ce s-a luptat cu sălbăticiunea). Aseară, un urs a forțat ușa și a spart geamul cabanei Postăvaru din Poiana Brașov, cel mai probabil în căutare de hrană, altul a ajuns pe străzile din cartierul Astra, aproape de piață. În total, 12 apeluri înregistrate de la cetățeni la 112, doar în cursul nopții trecute, au pus în alertă mai multe echipaje de intervenție.
Ca urmare, prefectul Brașovului, Marian Rasaliu a decis să facă iar o vizită la București, la Ministerul Mediului și la Ministerul Afacerilor Interne, cu speranța că ministrul Grațiela Gavrilescu va găsi o soluție legală pentru rezolvarea acestei probleme care tinde să semene cu un asediu al urșilor asupra zonelor locuite.
„Ne preocupă foarte tare acest lucru. Se pare că acest fenomen tinde să scape de sub control. Am avut până acum nenumărate întâlniri cu cei de la ICAS, cu Jandarmeria, cu gruparea mobilă, cu reprezentanții ocoalelor silvice din județ, cu toți cei care au atribuții în acest sens. Luni voi fi la Bucureşti cu un material complet, mă voi duce la doamna Graţiela Gavrilescu, mă voi duce la Ministerul de Interne, unde am cerut sprijin. Fenomenul nu se întâmplă numai în Brașov, ci și în Dâmbovița, Argeș, Prahova…”, a anunțat prefectul Rasaliu.
El a adăugat că nu este de acord cu împuşcarea animalelor, dar după părerea lui, exemplarele violente ar trebui recoltate totuși: „Sunt de acord cu luarea tuturor măsurilor pentru protejarea vieţii oamenilor. Suntem în alertă vizavi de acest subiect 24 de ore din 24. Voi discuta la Ministerul Mediului această problemă și nu voi pleca de acolo fără un răspuns”.
Cum s-a ajuns ca situația să fie scăpată de sub control?
La solicitarea jurnaliștilor de la Digi24, a dat un răspuns președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brașov și prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, Ovidiu Ionescu: „Principala problemă este că s-a schimbat un management performant (privind populația urșilor – n.r.), care era lăudat la nivelul întregii Europe, cu o soluție luată la presiunea asociațiilor protecționiste, care duce la un mare nivel al conflictelor cu oamenii. Drept dovadă, nivelul conflictelor a crescut de trei ori, față de anul 2015”.
Ovidiu Ionescu a explicat ce înseamnă această schimbare de management din 2015: „Ursul este o specie protejată, care se supune directivei Habitate a Uniunii Europene. Directiva prevede că pentru suprapopulări există posibilitatea de a se emite derogări pentru acele animale care pun în pericol viața oamenilor sau distrug bunurile și proprietățile. În prezent avem peste 3.000 de femele adulte de urs, care din doi în doi ani fată, în medie, câte doi pui. Avem deja suprapopulaţie. Este firesc să ne așteptăm să-i găsim în culturile agricole, în sate, oriunde găsesc hrană. Și din acest motiv ne așteptăm să asistăm și la din ce în ce mai multe conflicte cu oamenii. Dacă analizăm numărul cazurilor de persoane care au ajuns la spital mușcate de urși ne putem da seama de evoluția acestor conflicte”.
Relocarea nu este fezabilă
Suplimentarea hranei în pădure nu este o soluție, după părerea lui Ionescu: „Dacă s-a pune și mai multă hrană în păduri, asta nu ar duce decât la sporirea populației de urși, în plus și la un dezechilibru mai mare în natură. Nici relocarea nu este o soluție bună. Și ursoaica de la Postăvaru a fost de două ori tranchilizată deja şi relocată, dar vine înapoi. Acela este teritoriul ei, acolo are hrană, acolo ştie ce trebuie făcut”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.