BRAȘOV, în Masterplanul de sănătate: „Orașul nostru a crescut peste terenul vostru, îmi pare rău”, a spus senatorul Florin Orțan
Tema construirii unui nou spital la Brașov a fost reluată astăzi, în conferința de presă susținută la sediul PSD Brașov de doi parlamentari, senatorul Florin Orțan și deputatul Viorel Chiriac.
Primul care a luat cuvântul a fost Orțan: „După cum ştiţi, în urmă cu o săptămână a fost întors la Comisia de Dezvoltare proiectul de lege de acordare a aproape 12 hectare din proprietatea Academiei Agricole municipalităţii din Braşov. Ni s-a dat un fel de foaie de parcurs cu ceea ce trebuie să facem. Mărturisesc că cei de la Primăria Brașov s-au mişcat excepţional. Au emis două hotărâri de Consiliu Local, pe care noi, parlamentarii de Braşov le-am pus la dispoziţia Comisiei de Dezvoltare şi au fost extrem de permeabili colegii noştri şi au dat un aviz pozitiv pe lege, iar săptămâna viitoare va intra în plen”.
Între timp, a avut loc o şedință de guvern pe care parlamentarul brașovean o consideră istorică, întrucât Brașovul a fost luat în Masterplanul de sănătate.
„De fapt, asta înseamnă poziționarea celor opt spitale de urgență. Există o mapare a necesității serviciilor de sănătate din România. S-a considerat că în Brașov, având în vedere zonele arondate, Brașov, Covasna, Harghita, Valea Prahovei. Iată cum memorandumul de Guvern, care prevede că autorităţile locale şi statul vor identifica împreună terenul pentru construirea spitalului vine să se potrivească perfect pe inițiativa Primăriei, Prefecturii și a parlamentarilor de Brașov. Am economisit minimum șase sau nouă luni, pentru că proiectul va trece în plen. Putem spune că am început construirea spitalului de urgenţă, prin identificarea şi obţinerea acestui teren”, a adăugat senatorul social-democrat.
Un asemenea obiectiv de investiții nu se poate realiza dintr-o singură sursă de finanțare, a precizat Orțan: „Înţeleg că se intenţionează accesarea unor împrumuturi, iar eu personal şi formaţiunea pe care o reprezint, nu excludem o asociere cu Primăria Brașov, oraş unde trăieşte jumătate din populaţia judeţului, e normal să responsabilizăm Primăria cu privire la starea de sănătate de populației. Trebuie eforturi susținute din partea tuturor formaţiunilor politice şi a actorilor implicaţi, pentru realizarea acestui proiect”.
Deputatul Viorel Chiriac a descris cum au decurs discuțiile în Parlament: „Vă închipuiţi că vicepreședintele Academiei a avut foarte multe lucruri de susținut. Se cunoștea foarte bine mecanismul transferului de teren. Au încercat să amestece cele două lucruri, v-am dat teren pentru aeroport, de ce nu luați de acolo? Solicitarea noastră este pentru 1,3% din terenul pe care îl are Academia Agricolă, prin Institutul Cartofului”.
Florin Orţan a completat: „Am spus în comisie, orașul nostru a crescut peste terenul vostru, îmi pare rău”.
Deputatul Viorel Chiriac a precizat că în Memorandum se spune că Guvernul României, împreună cu autoritățile publice locale vor face demersurile necesare pentru identificare teren și pentru identificarea finanțării: „Avem un pas în față în cea ce privește acest teren pentru că îl aducem în administrarea Consiliului Local Braşov pentru construire spital. Eu am adus, ca argument suplimentar faţă de expunerea de motive, că Brașovul va deveni metropolă. Ceea ce acum gravitează în jurul Braşovului, peste 20 de ani va fi un pol social foarte mare, de peste 700.000 de locuitori, care se va întinde până spre Sfântu Gheorghe, Săcele, Bran-Moieciu-Fundata. La Sibiu nu s-a vorbit despre un spital regional, darși acolo este nevoie de un nou spital”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.