[ViDEO] BRAŞOV. Medicii de familie nu mai vor să fie „scribi” prost plătiţi
În circa 25 de municipii reşedinţă de judeţ din ţară, medicii de familie au organizat astăzi pichete, protestând faţă de situaţia în care a ajuns, spun ei, acest segment ce reprezintă 70% din sistemul de sănătate. Medicii de familie din Brașov s-au raliat protestelor de la nivel național și au pichetat Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului şi Prefectura.
Principalele dorințe ale celor care au luat parte la protest sunt asigurarea unei finanțări corespunzătoare a asistenței medicale primare, înlăturarea prevederilor complicate din contractul-cadru, care îi pun pe pacienți în dificultate, iar pe medici, în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea în condiții bune și împrospătarea și completarea resursei umane, din asistența medicală primară. Medicii de familie acuză birocraţia excesivă care îi obligă să completeze registre şi acte stufoase în timpul pe care, susţin ei, ar trebui să îl acorde pacienţilor şi se prevoltă că s-au transformat, din doctori, în funcţionari care, în cea mai mare parte a programului, scriu trimiteri şi avize. Doctorii se plâng şi de sistemul informatic, dar şi de sancţiunile primite în ultima perioadă pentru reţete eliberate pacienţilor pensionari. „Sănătatea este din ce în ce mai slabă, sănătatea a sărăcit! În primul rând, relaţia dintre medic-pacient-comunitate s-a deteriorat, pacientul a devenit o minge care este pasată de la un furnizor la altul de servicii medicale”, ne-a spus un medic participant la pichetare. Iar pacienţii se plâng că accesul la serviciile doctorilor de familie este de multe ori greoi şi nu le rezolvă suferinţele.
O altă categorie de nemulțumiri este legată de relația medic – pacient, care de multe ori îi pune pe prestatorii actului medical într-o postură ingrată, după cum ne-a spus Andrea Neculau (video), președinta Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Braşov: „Pacienții au, normal, drepturi, dar acestea nu sunt asigurate sau sunt, însă fluctuant și discontinuu. Noi, medicii, suntem în linia I și trebuie să le spunem: «vedeți că aveți drepturi, dar nu vi le putem acorda!»”.
Urmează miting în Capitală
Protestatarii de la Brașov au fost primiți la discuții de subprefectul Ciprian Băncilă, căruia i-au înmânat memoriul elaborat de Coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, proaspăt înfiinţată, din care fac parte organizaţii ale medicilor de familie şi asociaţii de pacienţi.
Aceștia au atras atenția reprezentantului Guvernului în teritoriu asupra deteriorării inacceptabile a sistemului public de sănătate și au solicitat: asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale și a populației țării, creșterea finanțării medicinei de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemul public de sănătate și recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
Medicii de familie braşoveni au menționat că timpul consultației este irosit cu acte administrative, nemedicale, că responsabilitățile legale ale medicului de familie prevăzute de Legea nr. 95/2007 (Legea reformei în Sănătate) sunt încălcate în contractul-cadru și actele normative subsecvente. De asemenea, ei au precizat că este absolut necesară realizarea unei finanțări echilibrate și nediscriminatorii, solicitând alocarea a 10% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate în anul 2018. Alte probleme semnalate s-au referit la neatractivitatea medicilor de familie în zonele rurale, pregătirea profesională din resurse financiare proprii, dotarea cabinetelor medicilor de familie.
„Medicina de familie are un rol important în sănătatea populației și autoritățile județene au tot interesul ca medicii de familie să își desfășoare în cele mai bune condiții. Vom avea discuții cu primarii unităților administrativ-teritoriale pentru a vă sprijini în demersurile dumneavoastră de a asigura în bune condiții asistența medicală primară și continuă la nivel individual, al familiei și al comunității. Trebuie să găsim împreună facilități care să atragă tinerii medici de familie în mediul rural, să asigurăm schimbul de generație și să oferiți servicii medicale de calitate la nivel de cabinet”, le-a spus subprefectul Ciprian Băncilă.
„Dacă nu se va întâmpla ceva bun, în sensul în care să ne aşezăm temeinic la masa negocierilor şi să obţinem soluţionarea principalelor doleanţe, protestele vor continua, prima acţiune fiind mitingul din Capitală, programat în 15 noiembrie”, a avertizat dr. Andrea Neculau.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.