Economic

Consiliul Concurenței schimbă condițiile pentru autorizarea tranzacțiilor din domeniul comerțului alimentar

 

Consiliul Concurenței va modifica modul de analiză a fuziunilor și achizițiilor pe piața de retail alimentar din perspectiva dimensiunii geografice, ca urmare a schimbărilor apărute în comportamentul companiilor de pe această piață, dar și în cel al consumatorilor, potrivit unui comunicat al instituției. „Astfel, când se va analiza piața relevantă a unui magazin de peste 400 de metri pătrați, se vor avea în vedere toate magazinele existente (mici și mari) în aria de 10 minute de mers cu autoturismul față de magazinul analizat. Dacă se va analiza un magazin de proximitate, se vor avea în vedere alte magazine de proximitate (cu suprafața mai mică de 400 mp) care se află în aria de 10 minute de mers pe jos față de magazinul analizat, dar și magazinele de dimensiuni medii și mari (comerț modern), într-o arie de 10 minute de mers cu mașina față de magazinul analizat. Ca urmare, odată cu aplicarea noului mod de analiză, vor fi mai greu de îndeplinit condițiile pentru ca autoritatea de concurență să autorizeze tranzacțiile care implică magazine ce se află la distanță mai mică de 10 minute”, se spune în comunicat. Autoritatea de concurență precizează că a comandat un sondaj în sectorul de retail alimentar pentru a constata schimbările apărute în comportamentul consumatorului atunci când achiziționează bunuri de consum curent. Pe baza datelor și informațiilor obținute din sondaj, Consiliul Concurenței a derulat o analiză suplimentară care a indicat o orientare a consumatorului român către formatele de comerț modern — denumite generic “supermarket”, în timp ce magazinele mici de cartier și piața agroalimentară reprezintă alternative puțin exploatate de consumatori.

„Având în vedere proximitatea magazinelor cu suprafețe mici și specificul acestora, gama restrânsă de produse care acoperă o nevoie urgentă și ocazională și localizarea acestora la parterul blocurilor, de cele mai multe ori fără posibilitate de parcare, consumatorii  aleg să se deplaseze pe jos pentru a ajunge la aceste magazine. Analiza a reliefat faptul că cei mai mulți consumatori sunt dispuși să se deplaseze maximum 10 minute pe jos până la magazinele de proximitate de sub 400 mp. Pe de altă parte, pentru magazinele cu suprafețe de vânzare medii și mari, de peste 400 de mp, respondenții aleg să meargă cu mașina personală și sunt dispuși să aloce un timp de până la 10 minute”, se arată în comunicat. Conform Consiliului Concurenței, au fost identificate două tipuri de magazine care necesită departajare atunci când se analizează oferta produselor de consum curent aparținând comercianților cu amănuntul: magazine de comerț cu amănuntul cu suprafață de vânzare mai mică de 400 de mp — magazine de proximitate (magazine mici de cartier, alimentare, buticuri, alte magazine sub 400 mp) și magazine de comerț cu amănuntul cu suprafață de vânzare mai mare de 400 mp (supermarketuri/hipermarketuri/discounteri, respectiv magazinele cu suprafețe între 400 — 2.500 mp și peste 2.500 mp; aceste magazine fac parte din comerțul modern tip „supermarket’).

„Ca urmare, atunci când se va analiza piața relevantă în sectorul de retail alimentar, Consiliul Concurenței va avea în vedere toate aceste aspecte constatate atât la nivelul municipiului București, cât și la nivel național. Pe de altă parte, definiția concretă a pieței relevante geografice poate diferi în funcție de piețele geografice locale, de distribuția teritorială a magazinelor, de suprafețele diferite ale acestora pe fiecare piață locală și alte elemente relevante de ordin local. La cazurile derulate până acum, în cadrul analizei privind concurența dintre hiper/supermarketuri, discounteri și alte magazine similare (cum ar fi magazinele de cartier/proximitate) se aveau în vedere în zonele delimitate de parcurgerea unei distanțe de 10 — 30 de minute de mers cu autoturismul în jurul magazinelor achiziționate”, se menționează în document.

Consiliul Concurenței precizează că a autorizat cu condiții mai multe tranzacții pe piața de retail alimentar după ce a analizat efectele pe care aceste tranzacții le pot avea pe piață. Astfel, tranzacția prin care Carrefour Nederland BV a preluat magazinele Billa a fost autorizată cu condiția ca acesta să cesioneze trei supermarketuri active pe piața din Brăila, respectiv două magazine Carrefour Market și un magazin Billa. De asemenea, Carrefour s-a angajat să nu se implice în activitățile cesionate pe o perioadă semnificativă, de cel puțin 10 ani.

Achiziționarea a 20 de magazine Real de către Auchan a fost autorizată cu condiția ca pe două piețe relevante, Craiova și Târgu Mureș, să nu crească prețurile de vânzare cu mai mult de 5% față de media prețurilor altor magazine din rețea, pentru o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta și-a asumat obligația de a nu deschide noi magazine pe cele două piețe relevante, pentru o perioadă de 5 ani.

SC Mega Image SRL a preluat 20 de magazine aparținând SC Angst Retail SRL, iar în urma intervenției Consiliului Concurenței a renunțat la achiziționarea magazinului Angst Perla, s-a angajat să cesioneze magazinele Angst Amzei și Angst Academiei și să nu se implice în activitățile cesionate decât după trecerea unei perioade semnificative de 10 ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button