[ViDEO] BRAȘOV. Viorel Chiriac: „Punctul de pensie va crește etapizat, până ajunge la 1.775 de lei”
Deşi în actualul program de guvernare scrie că unul dintre obiective este „modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii cel târziu la 1 octombrie 2017“ și după ce săptămâni întregi premierul Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi şeful PSD, Liviu Dragnea, au tot anunţat că proiectul Legii pensiilor este gata, deodată guvernanții s-au sucit, dând impresia societății civile că proiectul a fost abandonat. Dar Liviu Dragnea a anunțat zilele trecute că Legea pensiilor a fost doar „amânată”.
În schimb, deputatul PSD de Brașov Viorel Chiriac, a amintit vineri că „în urmă cu un an și jumătate, eu spuneam că până nu văd un proiect gata pe masă, nu consider că e gata, definitiv, nimic”.
Parlamentarul brașovean a explicat că promisiunile vor fi onorate, dar începând cu vara anului viitor, când este prevăzută prima creștere a punctului de pensie: „Am proiectat, prin programul de guvernare, un parcurs al creşterii punctului de pensie de care ne vom ţine şi suntem foarte riguroşi în ceea ce priveşte acest lucru, care înseamnă o creştere a tuturor pensiilor. De la 1 ianuarie 2018 avem de luat în seamă rata inflaţiei, iar de la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei. Această etapizare a creşterii punctului de pensie este ceea ce am prins în programul de guvernare. Nu am spus niciodată că până în 2017, sau 2018, vom implementa o nouă lege a pensiilor, care presupune o recalculare a pensiilor. Până în 2020, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.775 lei. Mai precis, la 1 octombrie 2020”.
Chiriac a mai spus că până anul viitor, pensia minimă garantată va crește la 640 de lei.
„Beneficiarii acestui fel de pensie vor face obiectul unei alte legi decât corpul mare al Legii pensiilor. Aşa este şi normal, ei nu sunt contribuabili ai sistemului de pensii. Această pensie minimă, care este acum 520 lei, va fi acordată în continuare, este o garanţie din partea noastră, a celor aflaţi la guvernare. Deci vrem să facem această separare a apelor între ceea ce este creșterea punctului de pensie și a pensiei minime, și dezbaterea, apoi adoptarea legii. Legea despre care vorbim, asta vrea să și repare. Sunt şi aberații, pentru că unii au lucrat 40 de ani, iar alții mai puțin de 10 ani. Suntem la începutul dezbaterii pe această lege a pensiei. Limita europeană a acordării acestei pensii minime este de 15 ani, mai dură decât la noi”, a precizat sursa citată.
Parlamentarul brașovean a reamintit și faptul că, în decembrie 2016, punctul de pensie era 871,60 lei, iar acum este 1.000 de lei: „Asta înseamnă o creștere de 15%, dar va creşte cu 10% în următoarele șase luni, iar apoi la fiecare șase luni, cu câte 10%”.
Peste 2 milioane de pensionari cu venituri sub 2.000 de lei nu mai sunt impozitați, iar impactul acestei măsuri se situează în jurul sumei de 600 de milioane de lei, potrivit cifrelor anunțate de Chiriac.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.