Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Un sfert de veac de activitate sindicală pentru angajații din Educație

  • DSC_8858_243501.JPG
  • DSC_8872_243502.JPG
  • IMG_2029_243503.JPG
  • DSC_8850_243504.JPG
  • DSC_8920_243505.JPG
  • DSC_9141_243506.JPG
 

Ziua Mondială a Educației a fost aleasă pentru a desfășura Conferința Jubiliară a Sindicatului „Spiru Haret” Brașov, convocată pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la constituirea, în 1992, a acestei organizaţii. În cadrul evenimentului a fost evocată activitatea desfăşurată cu „perseverenţă, pasiune şi dăruire”, după cum a precizat prof. Florin Dobrescu, preşedinte al Uniunii Judeţene Braşov, vicepreşedinte al F.S.E. „Spiru Haret”în perioada 1992-2017 şi a fost adoptată strategia de acţiune sindicală pentru viitor.
Participanţii, lideri ai federaţiilor sindicale din învăţământ, ai grupelor sindicale afiliate, ai sindicatelor partenere, cadre didactice, directori ai unităţilor şcolare, reprezentanţi ai autorităţilor locale și județene, ai părinţilor, ai elevilor, ai Parlamentului  României şi ai presei au sărbătorit împreună 25 ani de la constituirea sindicatului.

În primăvara anului 1992 a luat fiinţă Sindicatul Liber şi Independent Grup Școlar Industrial de Transporturi CFR Braşov, dobândind în scurt timp personalitate juridică. Organizaţia s-a numărat printre fondatorii, în luna mai 1992, la Braşov , a Federaţiei Sindicatelor Independente din Unităţile de Învăţământ ale SNCFR, care a devenit ulterior Federaţia Sindicatelor din Învăţământul de Transporturi CFR (FSIT-CFR). În ianuarie 2000 a luat fiinţă Departamentul Naţional pentru Învăţământ Tehnic şi de Transporturi, în cadrul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) structură cu care FSIT-CFR s-a asociat. Prin fuziunea între FEN şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret” la 24 ianuarie 2013, Departamentul pentru Învăţământul Tehnic şi de Transporturi a fost integrat în noua structură sindicală naţională, cu un număr de aproape 90.000 de membri.

„Primul preşedinte al sindicatului, înfiinţat în anul 1992 a fost Mariel Urs, care a slujit timp de 18 ani, cu determinare şi pasiune activitatea de promovare şi apărare a intereselor membrilor de sindicat, contribuind în mare măsură la reuşita numeroaselor activităţi desfăşurate și la nivel naţional, la Braşov, de către sindicatele constituite în unităţile de învăţământ preuniversitar tehnic şi de transporturi”, a explicat prof. Dobrescu.

În luna mai 2010 sindicatul şi-a modificat denumirea şi statutul devenind Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar F.E.N. Braşov. A fost ales ca preşedinte prof. ing. Alin David. În luna mai 2014 a fos adoptat un nou statut iar denumirea organizaţiei a fost modificată în Sindicatul „Spiru Haret” Braşov. În perioada 2014 – 2016 efectivele organizaţiei s-au dublat.

În ianuarie 2017, conducerea organizaţiei i-a fost încredinţată prof. Marius Benţa, în calitatea sa de secretar General. În prezent sindicatul numără 33 de grupe sindicale constituite legal, la nivelul unităţilor de învăţământ, din peste 18 localităţi – municipii, oraşe şi comune ale judeţului Braşov şi are peste 1.100 de membri. „Activitatea este coordonată de un corp de militanţi sindicali – lideri de grupe, membri ai birourilor care activează  cu dăruire, profesionalism, transparenţă, responsabilitate şi respect, în interesul colegilor membri ai sindicatului nostru şi nu numai”.

În anul 2001 a fost constituită  Uniunea Judeţeană a Sindicatelor F.E.N. Braşov, prin asocierea între Sindicatul Liber şi Independent Grup Şcolar Industrial de Transporturi CFR Braşov şi a Sindicatului „Gaudeamus” Braşov. În anul 2014 structura judeţeană a devenit Uniunea Judeţeană „Spiru Haret” Braşov, acţionând pentru apărarea şi promovarea, în mod unitar a  intereselor celor aproape 1.500 de membri ai sindicatelor afiliate la F.S.E. „Spiru Haret” din judeţul Braşov.

„Jubileul de 25 de ani al Sindicatului „Spiru Haret” Braşov constituie un bun prilej pentru prezentarea unui bilanț bogat în realizări, pentru a vedea ceea ce ne-am propus și ceea ce am reușit să înfăptuim, cu trudă, credință și perseverență.  Desigur este momentul să fundamentăm și noi proiecte de viitor, dar mai ales pentru a reafirma hotărârea noastră de a continua împreună tot ceea ce am început în urmă cu mulți ani. Colegii, membri sindicatului nostru, trebuie să fie informați permanent despre toate acțiunile pe care le întreprindem și să aibă încredere în organizația noastră, în militanţii săi, să se simtă protejaţi. Ei trebuie de asemenea să fie conștienți că forța unui sindicat stă în unitatea membrilor săi, în activitatea, atitudinea și convingerile fiecăruia dintre ei”, ne-a spus profesorul Dobrescu (video), care ne-a mărturisit și care sunt marile regrete.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button