[ViDEO] BRAȘOV. A fost pichetare zgomotoasă la Prefectură, urmează miting la Guvern
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a demarat de luni o serie de acțiuni de protest, la nivel național, având ca revendicări principale blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat și modificarea Legii dialogului social, amenințând cu declanșarea unui conflict social de amploare dacă Executivul menține propunerea de transfer al taxelor sociale în bugetul pentru 2018. Astăzi a fost rândul Prefecturii Braşov să fie pichetată de sindicalişti de la Cartel Alfa şi la fel s-a întâmplat în alte şase judeţe.
Circa 100 de reprezentanţi ai sindicatelor din diferite domenii de activitate, atât bugetari, chiar şi poliţişti, cât şi din întreprinderi private s-au adunat în această după-amiază în faţa clădirii care adăposteşte Instituţia Prefectului. Oamenii purtau însemnele confederaţiei sindicale şi s-au manifestat zgomotos, fiind înarmaţi cu tălăngi şi fluiere. Însă toată zona a vuit de zgomotul produs de sirena veche de alarmă aeriană folosită de cei de la Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş (video), „armă” veche în lupta cu guvernanții. O delegaţie a protestatarilor i-a înmânat prefectului Marian Rasaliu un document cuprinzând revendicările lor, cu rugămintea de a-l transmite la Bucureşti, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu a coborât ulterior printre sindicalişi pentru a face dovada că le-a îndeplinit doleanţa. „Două sunt motivele de protest: primul este blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat şi al doilea este modificarea Legii 62 a dialogului social, care ne nemulţumeşte în totalitate. Nu avem garanţia că în domeniul economic se vor respecta procentele pe care le stabileşte Guvernul pentru că un contract individual de muncă este un contract de drept privat între două persoane, una fizică şi una juridică, care nu are legătură cu statul sau cu impunerea unei legi”, a reiterat Fănică Gabor, preşedinte Cartel Alfa Braşov.
Sindicaliştii spun că toţi angajaţii din mediul privat care au cel puţin 2.000 de lei brut vor pierde la salariu ca urmare a deciziei Guvernului de trecere a taxelor sociale de la angajator către angajat. În plus, sindicalişti nu pot negocia salariile pentru multe ramuri. „Noi, în ultimul timp, n-am mai reuşit să negociem contracte de muncă pentru că se caută tot timpul tertipuri pentru a negocia cu reprezentanţii salariaţilor şi e foarte uşor să numeşti un salariat care face un tabel nominal semnat de către toţi salariaţii şi astfel se negociază aşa cum vrea angajatorul”, mai explică liderul sindical. Gabor spune că aceasta este situaţia din comerţ, de exemplu, unde cele mai multe unităţi au mai puţin de 15 angajaţi şi nu îşi pot forma sindicate. În comerţ există 780.000 de angajaţi, dar numai 240.000 pot fi sindicalizaţi potrivit legii în vigoare.
Trei membri pentru un partid, 15 pentru un sindicat
Modificările pe care Guvernul vrea să le aducă îngreunează şi mai mult activitatea sindicatelor. Oamenii spun că nu este corect ca un partid politic să poată fi înregistrat cu trei membri, în timp ce pentru un sindicat este nevoie de 15 persoane. Mai mult, membrii de sindicat spun că nu i-a consultat nimeni în momentul în care s-au propus modificările de lege, deşi aceasta îi priveşte în mod direct. Sindicaliştii aşteaptă în această săptămână, deşi trebuia să vină de vinerea trecută, un răspuns de la Guvern la solicitările lor de blocare a transferului taxelor şi a modificărilor aduse Legii 62/2011. În cazul în care acesta nu va sosi ori nu va fi unul care să-i satisfacă, membrii de sindicat vor organiza un miting în faţa Guvernului, în 4 octombrie, de la ora 11.00.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.