[ViDEO] BRAȘOV. Administrația județeană a primit doar „mărunțiș” la ultima rectificare bugetară a Guvernului
Protecția socială în ansamblul său implică cheltuieli importante, care, conform actelor normative, ar trebui suportate în cea mai mare parte din bugetul de stat. Doar 10 procente cad în sarcina administrațiilor județene. Din nefericire, județul Brașov pare ca o „cenușăreasă” a adminsitrației centrale, dacă ar fi să ne raportăm la modul în care s-a făcut rectificarea bugetară din această toamnă la nivel guvernamental. Nici un sfert din cât a solicitat Consiliul Județean Brașov nu a fost aprobat.
În fapt, Guvernul a alocat județului nostru sub 20% din sumele necesare. Concret, din suma de 25.761.000 de lei solicitată de administraţia judeţeană pentru susţinerea serviciilor sociale, precum cel de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru evidenţa persoanelor, CJ Brașov a primit 4.922.000 de lei, din care aproape jumătate numai pentru extinderea programului Laptele şi Cornul cu fructe și legume, pentru care, de altfel, nici nu s-au solicitat bani.
Ca urmare, s-a ajuns în situaţia ca în unele cazuri, CJ Brașov să acopere diferențe uneori de aproape 80% din fondurile necesare anumitor instituţii.
Într-o conferință de presă susținută joi, președintele CJ Brașov Adrian Veștea ne-a prezentat exact situația la acest capitol. Astfel, pentru serviciile de protecţie a copilulului s-a cerut suplimentarea fondurilor cu 6.011.000 de lei, primindu-se însă 1.990.000 lei. Pentru centrele publice pentru persoane cu handicap, administrația județeană ar fi avut nevoie de 15.762.000 de lei în plus, dar suma primită, 793.000 de lei, este de aproape 20 de ori mai mică.
„Aceste sume, mult sub ceea ce am solicitat noi, vin în condiţiile în care, atât pentru sistemul de protecţie a copilului, cât şi pentru centrele publice pentru persoane cu handicap, conform OUG 103/2015, finanţarea se face 90% din sumele din TVA, acordate de la Guvern, iar 10% din veniturile Consiliului Judeţean. În prezent, la sistemul de protecţie a copilului, noi asigurăm 67% din finanţare, iar Guvernul 33%, iar la centrele pentru persoane cu dizabilităţi, noi asigurăm 79% din finanţare”, a declarat Veştea.
Zero lei pentru învățământul special
Ca umilința brașovenilor să fie și mai mare, Guvernul a ignorat total finanţarea învăţământului special din Brașov. CJ a cerut 2.300.000 de lei, însă a primit zero lei.
„În acest moment, salariile sunt acoperite în procent de 89% la învăţământul special. Având în vedere că nu am primit suma solicitată la rectificarea bugetară, va trebui să găsim noi o soluţie. Din păcate singurul loc de unde putem lua bani este de la Investiţii, deşi nu dorim acest lucru”, a dăugat Veștea.
Precizăm că în subordinea Consiliului Judeţean Brașov sunt şase instituţii de învăţământ special: Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brădet-Săcele, Şcoala Profesională Specială Codlea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Braşov, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Victoria şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş. Dar, în total, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), sunt 13 ansambluri rezidenţiale de servicii sociale şi de protecţie a copilului, două centre de zi şi Centrul de Recuperare şi Reabilitare a persoanelor cu handicap de la Şercaia.
Bani pentru morcovii și păstârnacul copiilor
În schimb, deși nu i-a cerut nimeni de la Brașov, Guvernul a trimis peste două milioane de lei pentru extinderea programului „Laptele și cornul” în şcoli, respectiv pentru asigurarea de fructe și legume precum mere, păstârnac, morcovi și sfeclă.
O altă problemă abordată de președintele CJ Brașov în aceeași conferință de presă a fost cea a tichetelor de vacanţă, pe care Guvernul a decis să le primească bugetarii.
La CJ Braşov este vorba despre mai bine de opt milioane de lei, dar buget pentru aceste tichete de vacanță nu există. Ca urmare, autorităţile locale trebuie să găsească o soluție și la acest capitol. De menționat este că nici primăriile din județ nu au primit bani în urma ultimei rectificrăi bugetare.
În atașament, declarația de presă a președintelui CJ Brașov, Adrian Veștea, cu privire la rectificarea bugetară analizată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.