Sondaj. 72% dintre companii declară că au nevoie de cel puțin șase luni pentru implementarea plăţii defalcate a TVA
Aproape trei sferturi dintre companiile din țara noastră estimează că au nevoie de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA, potrivit unui sondaj realizat de PwC România. Numai 2% dintre firme consideră că vor reuși să facă acest lucru până la 1 ianuarie 2018.
„Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare și un eventual risc de infringement al legislaţiei comunitare în materie de TVA, întrucât autoritățile nu s-au consultat în prealabil și cu Comisia Europeană, considerăm că ar fi oportun ca Guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opţional de companii şi renunţarea la impunerea obligatorie a acestui sistem”, a declarat Daniel Anghel, lider impozite şi taxe indirecte din cadrul PwC ECE.
Practic, 21% dintre participanţi afirmă că au nevoie de mai mult de un an pentru implementarea noului sistem, însă 51,3% dintre ei estimează o perioadă de 6-12 luni. Totodată, 26,1% dintre reprezentanții companiilor susțin că le sunt necesare 3-6 luni, în timp ce numai 1,7% văd fezabilă o adoptare a mecanismului TVA defalcat în intervalul de până la trei luni oferit de autorități.
De asemenea, 95,4% dintre companii nu vor implementa noul sistem în această perioada octombrie-decembrie 2017, în timp ce doar 4,6% afirmă vor migra mai devreme de momentul la care acesta devine obligatoriu.
„Procentajul extrem de mare de companii care nu vor trece la TVA defalcat până la momentul când vor fi nevoite ar trebui să dea de gândit autorităților. O amânare a termenului de 1 ianuarie ar fi foarte utilă, întrucât ar asigura mediului privat timpul esențial pentru a se adapta la această schimbare radicală, dar ar oferi și statului un răgaz să consulte Comisia Europeană în privința sistemului de plată defalcată de TVA, evitând astfel o posibilă situație de infringement”, a explicat oficialul PwC.
Mai mult de jumătate (55,7%) dintre participanți estimează că vor avea cheltuieli de implementare de până la 100.000 de euro, 33% văd aceste costuri între 100.000 și 500.000 de euro, iar 10,3% așteaptă un impact financiar între 500.000 și 1 milion de euro. Doar 1% prognozează costuri de peste 1 milion de euro.
Studiul a fost realizat de PwC în cadrul unei conferințe organizate pe tema plății defalcate a TVA. La sondaj au răspuns peste 100 de directori şi manageri financiari ai unor companii, dintre cei peste 350 de participanți la eveniment.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.