BRAŞOV. Mitropolitul Ardealului a deschis anul şcolar la două licee
Clopoţelul a sunat astăzi „de intrare” în anul şcolar 2017/2018 pentru circa 81.000 de copii braşoveni, de la grădiniţă până la la liceu. Cei mai emoţionaţi au fost cei 10.000 de elevi care au intrat în clasa pregătitoare şi în clasa I, dar şi cei peste 3.000 de „boboci” de liceu.
Unele dintre unitățile de învățământ sunt încă în șantier, iar altele, după cum v-am informat deja, funcționează cu aviz sanitar în curs de expirare sau doar cu declarația pe proprie răspundere a directorului, urmând a-şi reînnoi autorizaţia sanitară. Potrivit prof. Ion Negrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, în județul nostru, şi-au deschis porţile 468 de unități de învățământ (inclusiv cluburi sportive școlare și centre de perfecționare a cadrelor didactice), doar 178 având personalitate juridică. Negrilă spune că cele mai multe dintre școlile din județ au avizele din 2016, cele mai multe expirând în octombrie-noiembrie, anul acesta, și că sunt unități care vor primi tot condiționat autorizarea sanitară, cu un plan de conformare pe un an, mai ales acolo unde clădirile fac obiectul unor litigii.
Peste 10.000 de cadre didactice din judeţ îi vor îndruma pe elevi şi preşcolari, ultimele circa 300 catedre şi posturi vacante fiind ocupate vineri, după o şedinţă de repartizare maraton, după cum a precizat şeful IŞJ. „Au rămas doar de acoperit situaţiile de plată cu ora, dar nu există clase la care să nu se prezinte cadrele didactice în faţa elevilor, să nu aibă cine să-i preia”, a punctat prof. Negrilă.
De la „Andrei Mureşanu” la „Andrei Şaguna”
Mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurenţiu Streza, a ales să deschidă anul şcolar la Braşov. Prima şcoală care şi-a deschis porţile a fost Liceul „Andrei Mureşanu”, unde ierarhul, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Ariana Bucur (fostă şefă a IŞJ) şi primarul George Scripcaru şi le-au urat elevilor succes în noul an şcolar. Festivitatea a început cu un Te Deum rostit de ÎPS dr. Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, care dăruit conducerii şcolii o icoană cu mitropolitul Transilvaniei, Andrei Şaguna. „Este un lucru important pentru comunitatea braşoveană că la deschiderea acestui an şcolar participă mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza şi doamna secretar de stat Ariana Bucur. Din punct de vedere al municipalităţii, vă pot spune că mă bucur pentru că am reuşit să finalizăm investiţiile şi reparaţiile la unităţile de învăţământ, înainte de începerea anului şcolar. Faptul că astăzi avem şcoli dotate cu ceea ce trebuie, că vin şi elevii din alte localităţi este un lucru bun pentru Braşov. Ne dorim să asigurăm, şi de acum înainte, tot ceea ce este necesar pentru şcoli şi pentru cadrele didactice, astfel încât activitatea educaţională să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Împreună cu Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei sunt sigur că vom reuşi să ducem la capăt acest demers. Declar deschis, de aici, de pe platoul Liceului Andrei Mureşanu, anul şcolar 2017-2018”, a afirmat primarul George Scripcaru.
Mitropolitul Laurenţiu Streza a început prin a adresa câteva cuvinte elevilor: „Primiţi din partea noastră binecuvântarea şi dragostea cu care vă îmbrăţişăm. Privindu-vă pe voi ne gândim la viitorul nostru, pentru că datorită vouă, acesta va fi mai bun”, după care a citit mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Daniel, la începerea noului an şcolar.
Ariana Bucur s-a adresat, în primul rând, cadrelor didactice din învăţământul braşovean, foştii săi colegi: „Din partea conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale vă doresc un an plin de reuşite, cu putere de muncă, cu deschidere spre toate schimbările pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să le realizeze. Să nu uitaţi niciodată că susţinerea educaţiei nu este un lucru uşor, dar succesul fiecăruia dintre noi depinde de această educaţie. Sunt alături de dumneavoastră şi vreau să fiţi alături de noi în schimbările pe care ni le-am propus. Tuturor colegilor le doresc putere de muncă, echilibru, deschidere şi cât mai mulţi copii dornici de educaţie”. Cei trei oficiali au participat apoi şi la festivităţile de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.
„Primul Ghiozdan” pentru 2.300 de şcolari
La finalul festivităţii de la „Andrei Mureşanu”, primarul i-a ajutat pe cei mai mici să descopere ce le-a pregătit municipalitatea în primul ghiozdan. „Sunt emoţionat să fiu astăzi alături de elevii din clasele pregătitoare, care păşesc în primul an şcolar, şi de cei din clasele I. Astăzi, eu, cei doi viceprimari şi consilierii locali am venit să le înmânăm celor mici primul lor ghiozdan. Acest program este finanţat de la bugetul local şi, sunt convins, că rechizitele care vin din partea noastră le vor aduce bucurie micuţilor elevi, la acest început din viaţa lor. Ca în fiecare an, începând cu 2010, elevii din clasa întâi şi, din 2015, cei din clasa pregătitoare, primesc din partea Primăriei şi a Consiliului Local un ghiozdan plin cu rechizite. Anul acesta, aproape 5.000 de copii vor găsi, la intrarea în clasă, acest ghiozdan şi rechizitele”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Primul ghiozdan” este un program derulat de către municipalitate începând din anul 2010 şi, la fiecare început de an, cei din clasa întâi au primit câte un ghiozdan cu rechizite. Ghiozdanul conţine: două caiete tip I, două caiete tip II, şase caiete matematică, două blocuri de desen A4, un caiet cu foaie velină, un caiet biologie, 10 creioane HB, un stilou cu 24 de rezerve, un pix xu cerneală, o cutie de creioane colorate, două radiere, o riglă, un penar, acuarele cu pensulă, o ascuţitoare, 1 set beţişoare, un set hârtie glasată, un set carton colorat, 7 bucăţi copertă caiet A5.
Începând din 2015, şi micuţii din clasa pregătitoare beneficiază de acest program, astfel că elevii „clasei 0” au găsit pe bănci, astăzi, primul ghiozdan, care conţine: două caiete dictando, 4 caiete de matematică, un caiet cu foaie velină, un caiet biologie, două blocuri de desen A4, 10 creioane HB, un set de creioane colorate, un penar, o gumă, o ascuţitoare, un set acuarele cu pensulă, o planşetă, o cutie plastilină, două tuburi de lipici, un set hârtie glasată, un set carton colorat, 5 bucăţi copertă caiet A5.
Valoarea totală pentru proiectul „Primul ghiozdan” este de 219.397, 92 lei cu TVA, pentru 2.300 elevi din clasa 0 şi 2550 de elevi de clasa I.
Transport gratuit şi sprijin pentru performeri
Viceprimarul Costel Mihai a participat la deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială nr. 2 şi la Liceul Tehnologic Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu, iar viceprimarul Laszlo Barabas a deschis anul şcolar la Şcoala Gimnazială nr. 15 şi la Colegiul Naţional Aprily Lajos, ocazie cu care au înmânat elevilor de la clasa 0 şi clasa 1 primul ghiozdan oferit de municipalitate.
Totodată, atât primarul, cât şi cei doi viceprimari au reamintit elevilor şi părinţilor, că elevii fără absenţe vor beneficia, în continuare, de transport gratuit, indiferent de distanţa dintre domiciliu şi unitatea de învăţământ, iar cei din cursul gimnazial şi liceal, care vor primi premiul 1, 2 sau 3, la sfârşitul acestui an şcolar, vor fi premiaţi şi în 2018 de municipalitate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.