Politic

BRAȘOV. Cum privesc politicienii declarațiile premierului Mihai Tudose cu privire la Pilonul II de pensii?

 

Amintim că prim-ministrul Mihai Tudose a declarat zilele trecute că se iau în calcul trei variante de lucru în privința Pilonului II de pensii: de a lăsa lucrurile cum sunt, de a diminua cota Pilonului II și una care oferă posibilitatea cetățenilor de a opta pentru alternativa dorită. În spațiul public circulă și informații potrivit cărora s-ar putea chiar desființa acest Pilon II de pensii, iar banii, în jur de 8 miliarde de lei, să intre la Pilonul I, cel din care se plătesc actualele pensii. 

„Guvernul PSD se joacă într-un mod iresponsabil şi periculos”

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Mă întreb dacă actualii guvernanţi, în frunte cu Mihai Tudose şi cu Liviu Dragnea, au măcar o vagă idee despre ceea ce vor să propună în privinţa pensiilor, sau doar se lansează în declaraţii hazardate şi amatoriste care să le mascheze incompetenţa. Mi se pare că guvernul PSD se joacă într-un mod iresponsabil şi periculos cu viitorul milioanelor de români care cotizează lunar la Pilonul I şi Pilonul II de pensii. Nimic din ceea ce se comunică de la Palatul Victoria pe acest subiect nu este clar, nici de natură să-i liniştească pe actualii angajaţi că la momentul pensionării vor beneficia și ei de o pensie decentă. În căutare disperată de resurse financiare care să umple găurile din buget generate de avalanşa de măsuri populiste pe care le-au adoptat în acest an, guvernanţii se gândesc la cea mai facilă soluţie: să se folosească de banii de pensie ai actualilor salariaţi. O asemenea măsură de tipul «după noi, potopul», care denotă iresponsabilitatea şi lipsa de viziune economică a celor de la putere, este de neacceptat.”

„Nu se pune problema desființării sau naționalizării”

Roxana Mînzatu, deputat PSD Brașov: „Fiecare dintre schimbările propuse de Guvern luată în parte riscă să nu fie înțeleasă. Ele trebuie privite în context. Sunt ca piesele unui puzzle, care separat nu au sens, dar care se potrivesc unele lângă altele, și alcătuiesc o imagine. În cazul de față, anunțul privind diminuarea procentului care va fi virat către Pilonul II, trebuie tratat împreună cu viitoarea trecere a contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. În condițiile în care se transferă contribuțiile de la angajator la salariat, salariul brut s-ar majora cu circa 22,75% (contribuțiile care în prezent sunt plătite de angajator, dar care astăzi nu sunt incluse în salariul brut). În prezent, la Pilonul I angajatul plătește o contribuție 10,5% din salariul brut, din care 5,1% se transferă din Pilonul I în Pilonul II (acesta din urmă fiind administrat privat). În plus, astăzi, la Pilonul I mai intră o contribuție de 15,8% din salariul brut al angajatului, din care nu se transferă nimic. Altfel spus, astăzi, la fiecare 100 lei salariul brut, în Pilonul II ajung 5,1 lei. După transferul contribuțiilor de la angajator la salariat, prin majorarea salariului brut această contribuție ar crește la 6,3 lei (5,1% din 122,75 lei), ceea ce ar însemna o diminuare a fondurilor rămase în Pilonul I. De aceea este necesară diminuarea procentului de 5,1 virat către Pilonul II. Dacă ar fi stabilită ca ideală varianta păstrării actualei forme de contribuții, ar fi tot pentru că Guvernul ar calcula că cetățeanului i-ar fi cea mai convenabilă, ca și în cazul de mai sus. În continuare rămâne ferm valabil principiul păstrării Pilonului II, nu se pune problema desființării sau naționalizării”.  

„Varianta corectă este creșterea procentului de transfer al contribuției pentru pilonul II”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Pilonul II de pensii este aplicarea corectă a principiului contributivității în materia pensiilor. „Soluțiile” enunțate de primul ministru sunt greșite. Varianta corectă este creșterea procentului de transfer al contribuției pentru pilonul II, progresiv, până la înlocuirea pilonului I cu pilonul II de pensii. Astfel, mult clamatul principiu al contributivității ar fi corect implementat în legislația din România”.  

„Statul este un administrator absolut catastrofal”

Tudor Benga, deputat USR Brașov: „Desființarea pilonului II de pensii este, pe șleau spus, furt. Este furt din pensia dumneavoastră viitoare pentru a acoperi cheltuielile iresponsabile ale guvernării PSD de azi. Argumentațiile aiuritoare ale premierului Tudose despre presupusa comparație a randamentelor este pur analfabetism financiar. Iar istoria ne-a demonstrat cu vârf și îndesat că statul este un administrator absolut catastrofal și o gaură neagră pentru taxele și contribuțiile muncite din greu de către sectorul privat”.  

„Statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare”

Mara Mareș, deputat PNL Brașov: „Pilonul II de pensii funcționează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privați, sume ce pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Ministerul Finanţelor intenționează să diminueze contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii de la 5,1% la 2,5 %, ceea ce înseamnă aproximativ 5 miliarde de lei, anual, pe care să-i cheltuie acum, din pensiile viitoare ale unei întregi generații de tineri. În cei aproape zece ani de la înființarea fondului de pensii private s-au adunat în conturile românilor peste 8 miliarde de euro, o sumă pe care PSD – ALDE vrea să o folosească pentru a acoperi găurile unei guvernări falimentare, urmare a creșterilor de pensii și salarii nesustenabile. Partidul National Liberal se poziționează în mod clar împotriva oricărei măsuri care poate să afecteze viitorul celor 7 milioane de participanți la sistemul de pensii private și va sancționa dur orice derapaj al coalțtiei PSD – ALDE în acest sens!”.  

„Este necesară consultarea celor șapte milioane de beneficiari ai pilonului II”

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, membru PNL Brașov: „Avansarea a trei variante cu privire la soarta pilonului II de pensii reprezintă un pas înapoi făcut de Guvernul Tudose față de primele declarații ale acestuia care sugerau desființarea acestui pilon. Dintre cele trei variante aflate în discuție consider că varianta care se referă la consultarea celor șapte milioane de beneficiari ai pilonului II de pensii este cea mai bună deoarece banii aflați în acest pilon reprezintă contribuțiile proprii ale acestor persoane. Mai mult decât atât, banii aflați la pilonul II de pensii reprezintă pensiile ce se vor plăti persoanelor care au contribuit la acest pilon. Sigur că și discutarea comisionului încasat de administratorii acestor fonduri reprezintă o idee bună a Guvernului Tudose. Decizia finală a Guvernului trebuie să aibă la bază necesitatea înființării pilonului II de pensii. Acest pilon a fost înființat pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii. Dacă pilonul II se desființează înseamnă reducerea pensiilor acelor persoane care vor fi beneficiarii acestui pilon. Totuși nu cred că Guvernul Tudose va desființa pilonul II de pensii deoarece între un câștig minor pe termen scurt și o pierdere majoră pe termen lung ar trebui să se evite această pierdere”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button