BRAȘOV. Disputele dintre Primărie și Consiliul Județean pe tema imobilelor istorice se vor încheia în urma unei hotărâri…
O hotărâre votată în ședința Consiliului Județean din 30 august ar trebui să pună capăt discuțiilor dintre cele două unități administrativ-teritoriale, cu privire la apartenența unor imobile istorice din Brașov (bunuri proprietate publică), precum Turnul Alb și Turnul Negru, situație conflictuală descrisă în repetate rânduri și în paginile publicației noastre.
Astfel, ținându-se cont și de adresa Primăriei Brașov din data de 29 august 2017, a fost aprobată inițierea procedurii pentru radierea a 17 poziții din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al județului Brașov, însușit prin HCJ Brașov nr.100 din 17.07.2001, cu modificările și completările ulterioare și aprobate prin Hotărâre de Guvern în 2002.
Ducerea la îndeplinire a acestei hotărâri se va face în baza unui protocol de predare-primire între cele două unități administrativ-teritoriale din Brașov, în care vor fi evidențiate imobilele precum și valoarea de inventar a acestora, inclusiv investițiile realizate.
După cum se arată și în expunerea de motive care a dus la promovarea recentei HCJ Brașov, atunci când a fost completată lista de inventar nu s-a făcut și verificarea în cartea funciară privind proprietatea pentru respectivele imobile, care în timp au devenit obiect de dispută. Astfel, dacă în unele clădiri proprietate publică funcționau instituții județene, au fost listate ca atare. Când s-a dorit intarea în legalitate prin întabulare în numele județului Brașov, s-au constatat suprapuneri. Cu alte cuvinte, unele imobile se aflau atât în proprietatea județului, cât și a municipiului, conform listelor de inventariere, deși în evidențele cărții funciare figurează ca proprietar „comunitatea orașului Brașov/municipiul Brașov/orașul Brașov”.
De asemenea, din extrasul CF rezultă că unele imobile dintre cele disputate sunt proprietatea unor persoane fizice cu titlu de drept de atribuire în baza Legii 18/1991 de la Primăria Municipiului Brașov sau prin cumpărare, donație, succesiune, certificat de moștenitor.
Analizând referatul care a stat la baza Hotărârii CJ Brașov de miercuri reiese că Primăria Brașov a depus în repetate rânduri adrese pentru reglementarea situației prin promovarea unui act nornativ care să ducă la clarificarea situației.
În cauză se află Casa Sfatului, atestată documentar în anul 1420 și în care a funcționat pe vremuri primăria comunității brașovene. Acum, în clădirea din Piața Sfatului funcționează Muzeul Județean de Istorie, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea CJ Brașov.
Alte imobile care vor suferi modificări în acte sunt: Turnul Negru și Turnul Alb, de pe Dealul Straja, Cetatea orașului Brașov (incintă fortificată, secolul XIV-XV, Latura V – Poarta Șcheilor, latura N-V de-a lungul Canalului Graft, Turnurile lemnarului de pe latura S-V de pe Șirul Beethoven, precum și latura N-E de pe str. Castelului), Bastionul Frânghierilor, Bastionul Cojocarilor și Bastionul Postăvarilor, situate pe Aleea Tiberiu Brădiceanu, Turnul Măcelarilor, Turnurile de Apărare de pe străzile Castelului și Gh. Barițiu, Turnul Studenților.
Prin acest demers, imobilele prezentate vor intra cu acte în regulă în proprietatea municipalității, care le va putea pune în valoare și introduce pe harta turistică a României, chiar și accesând fonduri europene pentru reabilitarea lor.
Următorul pas va fi promovarea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru operarea modificărilor.
Cetățuia Brașovului nu se află pe această listă, fiind încă în proprietatea unei societăți comerciale. După cum se știe, pentru recuperarea ei, Primăria Brașov a deschis acțiune în instanță. Soluția ar trebui pronunțată în curând, de judecătorii Curții de Apel, în urma judecării recursului formulat la decizia Tribunalului de a o înapoia municipalității.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.