Politic

BRAŞOV. Copilul bolnav de cancer, internat în Italia dar chemat în ţară de Ministerul Sănătăţii pentru transplant, are sprijinul Avocatului Poporului

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 4 ani, din Braşov, bolnav de cancer, aflat în prezent la tratament în Italia, unde trebuie supus unui transplant de celule stem, dar căruia autoritățile din România nu vor să-i semneze autorizaţia pentru această intervenție.

Potrivit informaţiilor transmise de purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu, sesizarea vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății. 

„În data de 4 august 2017, un post de televiziune a difuzat un reportaj în care se susține că reprezentanții Ministerului Sănătății au răspuns sec că «transplantul se face și la noi în țară!». Or, medicii italieni le-au spus părinților că un zbor cu avionul în Romania i-ar fi fatal copilului. Acesta este plecat la tratament în Italia, în baza unor documente eliberate tot de instituțiile sanitare din România, care acum au stabilit că operația de transplant de celule stem se poate face și în România. Numai că băiețelul de patru ani și zece luni este mult prea slăbit pentru a mai putea face față unui drum în țară”, sunt argumentele de la care a demarat ancheta Cornelia Cor, reprezentantul Av. Pop. din Braşov. 

Sursa citată ne-a detaliat speţa, precizând că medicul din Italia le-a spus părinților că fiul lor nu va supraviețui zborului, cum, de altfel, am relatat la rândul nostru în ediţiile anterioare ale cotidianului Transilvania Expres.

Mai mult, el are nevoie urgentă de operație: „Familia micului pacient din Brașov trăiește un adevărat coșmar, după ce, în urmă cu cinci luni, băiețelul lor de numai patru ani a fost diagnosticat cu neuroblastom slab diferenţiat stadiul 4. Copilul a început tratamentul și chimioterapia într-un spital din Italia, unde medicii sunt optimiști în ceea ce privește șansele sale de supraviețuire, însă statul român nu va deconta intervenția, pe motiv ca aceasta se poate face și in România”.  

Liana David, şef serviciu DSP Mureş, a declarat: „Comisia este constituită în urma ordinului de ministru. Noi nu facem altceva decât să trimitem. Primim documentele şi facem adresă către comisie, care comisie studiază dosarul şi în urma discuţiilor şi a studiului documentelor hotărăşte ceea ce trebuie făcut”.

În dosarul deschis de Avocatul Poporului Braşov este specificat şi faptul că Claudia Bularca, purtător de cuvânt la DSP Braşov, a transmis că în răspunsul comisiei care a analizat cazul minorului se menţionează că „recoltarea de celule stem practic se face la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti şi Louis Ţurcanu din Timişoara, motiv pentru care nu se justifică autotransplantul în străinătate”. 

Cornelia Cor ne-a comunicat că, faţă de cele expuse, demersul se întemeiază pe prevederile art. 34 din Constituţia României, privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button