Studiu. Românii sunt îngrijorați din cauza creșterii costului de trai și evoluției economiei
Românii sunt îngrijorați din cauza creșterii costului de trai și evoluției economiei, arată un studiu realizat de compania de cercetare GfK, la inițiativa grupului „International Personal Finance” (IPF).
Practic, posibilitatea creșterii costului de trai în următorul an constituie un motiv de îngrijorare pentru 29% dintre români. „Creșterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de 29% dintre clienții români pe seama creșterii cheltuielilor cu utilitățile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuința, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziționarea unei locuințe (15%) și a cheltuielilor cu alimentele (12%). Prin comparație, pentru respondenții din Europa, principalul motiv al creșterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziția locuinței (19%) și de cheltuielile cu alimentația (19%)”, relevă cercetarea. De asemenea, 21% dintre cei intervievați sunt preocupați de evoluția economiei în următoarea perioadă.
Pe de altă parte, 60% dintre respondenții români se declară mulțumiți de nivelul lor actual de trai, cu opt puncte procentuale mai mulți decât în 2016 și peste media de 53% la nivel european. Mai mult, 66% dintre ei sunt încrezători că situația financiară personală se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, similar cu nivelul de anul trecut (67%), însă peste media europeană de 45%. Situația financiară mai bună este pusă de respondenții români pe seama schimbării circumstanțelor familiale (35%), a schimbării locului de muncă (11%) sau a creșterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%).
Totodată, 49% dintre participanți se așteaptă la o îmbunătățire a evoluției situației financiare personale în următoarele 12 luni, iar 16% mizează că economia va rămâne stabilă în 2017. Prin comparație, în restul țărilor europene unde este prezent grupul IPF, doar 28% dintre respondenți se așteaptă, în medie, la o evoluție pozitivă a economiei țării lor.
Cercetarea GfK a fost realizată la inițiativa grupului „International Personal Finance” pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de clienți ai companiei din patru țări europene, precum și din Mexic.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.