Expres

Ce mai vrea ministrul Educației: la școală, ca la penitenciar

 

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, vrea ca în fiecare sală de clasă să existe un dulap special în care elevii şi profesorii să-şi pună aparatele pe durata orelor de curs. Găselniţa ar putea fi afacere pentru „băieţii deştepţi” abonaţi la contracte cu statul. Să mai spunem că singurele instituţii în care telefoanele personalului şi ale vizitatorilor sunt lăsate într-un dulap sub cheie, ca penitenciarele. Şi tot de la începutul noului an şcolar, Liviu Pop vrea să nu mai vadă elev de serviciu în nici o unitate de învăţământ.

Ministrul Educației intenționează să facă modificările necesare pentru ca telefoanele mobile să nu mai fie permise în sălile de curs. Aparatele ar urma să fie lăsate într-un loc special amenajat și securizat, de unde să fie ridicate la terminarea cursurilor zilnice. Interzicerea telefoanelor mobile la ore vine după ce mai mulţi profesori s-au plâns că elevii comunică pe reţelele de socializare în loc să fie atenţi. Aşa că, pe viitor, dascălii ar putea confisca mobilele. Elevii critică măsura anunţată de mai-marii din Educaţie şi susţin că şi ei au primit plângeri pentru că profesorii, în loc să predea, stau pe Facebook. Propunerea ministrului Educaţiei va fi dezbătută în următoarea perioadă în cadrul unui grup de dialog social. Reprezentanţii ministerului, ai părinţilor şi ai elevilor vor discuta şi despre eliminarea noţiunii de elev de serviciu, îndatorire pe care ministrul Educaţiei o găseşte inutilă. Ministrul vrea ca elevii să nu mai fie nevoiți să stea de serviciu la intrarea în școli, aceștia fiind înlocuiți de cadrele didactice auxiliare și cadrele nedidactice.
Noile modificări vor fi trecute în regulamentul de organizare şi funcţionare. „Sunt două lucruri pe care cred că trebuie să le îmbunătăţim: utilizarea telefonului să nu fie făcută nici de către elevi şi nici de către profesori, iar elevul de serviciu, ca noţiune, să dispară pentru că există suficientă resursă umană la nivelul unităţii de învăţământ care să asigure această intrare – ieşire în unitatea şcolară. Mă refer la personalul TESA, didactic auxiliar sau chiar didactic, numai dacă este necesar. Îmi doresc foarte mult să nu se mai folosească telefonul în timpul orei, să existe o zonă în care să se depoziteze telefoanele mobile în timpul orei. Îmi doresc din acest punct de vedere o eficientizare a procesului instructiv-educativ”, a spus ministrul Educației. Potrivit acestuia, o decizie finală va fi luată după dezbaterea amplă pe Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar, care va fi gata până la 31 august, unde se va decide alături de parteneri, părinți și elevi.

Părinţii ar vrea camere video non stop

În prezent, telefoanele mobile sunt interzise în timpul cursurilor, cu excepția cazurilor în care sunt folosite în procesul educativ sau în situații de urgență.
Federația Națională a Părinților propune şi ca toate camerele de supraveghere instalate pentru examene să funcționeze și în timpul anului școlar, pentru ca atunci când există acuzații de violenţă, precum cele care au tot apărut în mass-media, să poată fi obținute dovezi. Sindicatele nu sunt însă de acord, susținând că e nevoie de acordul profesorului și al părinților pentru înregistrarea orelor de curs.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button