Politic

[ViDEO] BRAŞOV. De ce trebuie închise şapte depozite de deşeuri? Cât costă procedura?

 

Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului și secretarul de stat Laurențiu Neculaescu au participat, joi, la întâlnirea cu autoritățile județene și locale, precum și cu operatorii și gestionarii de depozite de deșeuri din județ. Mobilizarea a avut loc la sediul Prefecturii Brașov. Au mai participat Ciprian Băncilă, subprefect de Brașov, Viorel Toma, Presedintele ANPM, Bogdan Trif, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, vicepreședintele CJ Adrian Gabor și reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Tema discuțiilor a fost situația depozitelor neconforme de deșeuri. Județul Brașov este singurul din țară cu șapte depozite neconforme și care nu a reușit să facă nimic în acest sens, după cum a avertizat Grațiela Gavrilescu, după ce s-a întâlnit cu primarii celor șapte localități care dețin aceste gropi de gunoi, respectiv Brașov, Codlea, Săcele, Făgăraș, Râșnov, Victoria și Rupea.

Astfel, oficialul a avertizat că trebuie neapărat închise cele șapte depozite neconforme, care sunt în procedură de infrigement: „Nu vorbim de procedură de infrigement care mai are termen de închidere, ci suntem deja la Curtea de Justiție Europeană, ceea ce înseamnă că, dacă statul român nu reușește să închidă toate depozitele în neregulă, suntem pasibili de amenzi foarte mari și totul se va răsfrânge pe buzunarul cetățeanului”.

Mai multe detalii, în materialul video ataşat….

Aşadar, dacă nu vor fi luate măsuri urgente de închidere a gropilor de gunoi, Primăriile riscă penalități dure, după cum a specificat Gavrilescu.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor, a completat spusele ministrului Mediului, precizând că de la bugetul judeţean, pe anul 2017, pentru închiderea depozitelor de deşeuri, localităţile Săcele, Codlea, Rupea, Făgăraş, Râşnov şi Victoria au primit câte 500.000 de lei, iar municipiul Braşov suma de un milion de lei.

Cu aceşti bani, primăriile au actualizat studiile de fezabilitate şi multe dintre ele au finalizat proiectele tehnice. De asemenea, şi de la bugetele locale au fost alocate ceva sume de bani pentru astfel de proiecte. Sumele necesare efectuării acestor lucrări sunt destul de mari. De altfel, în timpul întâlnirii cu ministrul Mediului, doar primarul municipiului Săcele a spus că are resursele financiare necesare, ceilalţi afirmând că în rezolvarea acestei probleme este nevoie de susţinere financiară din partea Guvernului”, a declarat Gabor.

Costurile care trebuie suportate din bugetele locale pentru închiderea gropilor se ridică la aproximativ un milion de euro fiecare, însă la Braşov, pentru închiderea gropii din Triaj, ar fi de nouă ori mai mari, după cum a precizat Gabor: „Ar trebui cam nouă milioane de euro aici, cu tot cu TVA, pentru că este o groapă cu deşeuri industriale, nepericuloase, care nu intră pe POIM pentru finanţare. Am găsit o soluţie, pe care am discuta-o cu ministrul. Primăria Braşov trebuie să vină cu toate domentele, iar griopa să fie preluată de Agenţia Fondurilor Mediu, în baza unei hotărâri de consiliu Local, pentru se putea accesa fonduri şi să o închidă pe banii Agenţiei. Pentru că nu este corect ca groapa folosită de o ramură a industriei braşovene să o închidem să o închidem cu banii tuturor, de la bugetul locl. Cu 9 milioane putem face orice altceva, chiar şi un spital”.

Declaraţia completă, în al doilea material video ataşat…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button