Guvernul vrea să modifice pensiile speciale și cele militare
Liderii PSD-ALDE s-au întâlnit ieri, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, pentru a analiza activitatea Guvernului Tudose din ultima săptămână, precum şi pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună. Şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii, aşa-numitele pensii speciale, nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei.
Lia Olguţa Vasilescu spune că Guvernul va da o ordonanţă în această săptămână prin care pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare. „Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare (nota red.- această săptămână). Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3, citată de News.ro. Ministrul Muncii a subliniat că nici o pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. „Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte mulţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine (luni . n.r.) până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foarte mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. „Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.
Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate în baza principiului contributivităţii. „Avem pregătită Legea pensiilor pentru luna octombrie unde vom respecta programul de guvernare, care prevede să plecăm de la 971 de lei punctul de pensie cât a fost la începutul anului – am ajuns deja la 1.000 de lei – şi să ajungem la 1.775 de lei. Deci este clar că şi pensiile acestora vor creşte. Din păcate, la cei care sunt pe contributivitate, pensia medie este sub punctul de pensie la ora actuală”, a conchis Vasilescu.
Nu tăieri, ci „corecţii” la pensiile militare
La rândul său, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar există discuţii la nivelul Guvernului pentru a se face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce „nu este o normalitate”. „La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nici o intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale”, a spus Adrian Ţuţuianu.
Chestionat ce modificări se pregătesc la legea pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a dat exemplul pensiilor care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce, în opinia sa, nu este normal. „Nu-i domeniul meu de competenţă, va comunica doamna Olguţa Vasilescu pe acest subiect. Vreau să vă reiterez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (…) Sunt şi situaţii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat ministrul Apărării.
Raeţchi (PNL): Tudose şi Ţuţuianu să demisioneze
Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Ovidiu Raeţchi (PNL), a afirmat că dacă premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, vor tăia pensiile militare de stat prin ordonanţă de urgenţă, atunci trebuie să demisioneze. „Dacă informaţia este una adevărată, în contextul în care atât ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi premierul Mihai Tudose au dat asigurări publice că aceast lucru nu este adevărat, atunci cei doi dau dovadă de o iresponsabilitate de neconceput şi în mod clar trebuie să demisioneze. Prin neseriozitatea de care dau dovadă sunt un pericol pentru România. Îşi încalcă cuvântul, uită să îl invite pe preşedintele României la ceremonii oficiale la care are dreptul să participe în funcţia sa de comandant suprem al Armatei, mint în legătură cu o temă delicată precum pensiile militare de stat, cum să îi credem că pot conduce într-o situaţie de criză?”, se arată într-un comunicat al deputatului PNL. Raeţchi susţine că există riscul ca Armata să piardă o parte importantă dintre cadrele sale din cauza incertitudinilor legate de pensiile militarilor. „Atrag atenţia asupra faptului că tocmai aceste zvonuri infirmate doar zilele trecute de către premier şi ministrul Apărării au condus la plecări masive din sistem în ultima perioadă, la cel mai înalt nivel. Unii dintre cei mai experimentaţi şi bine pregătiţi militari au preferat să părăsească sistemul din cauza acestor zvonuri într-o perioadă în care, în contextul discuţiilor despre înzestrarea Armatei, avem nevoie de cei mai buni oameni la cel mai înalt nivel. Mai mult, statul român a investit în pregătirea acestor oameni, dar nu beneficiază de expertiza acestora”, susţine liberalul.
Dumitru Coarnă: În MAI se fac pensionari pe pile
O controversă între sindicate şi Guvern este legată şi de vârsta de pensionare. Sindicaliştii care îi reprezintă pe militari, poliţişti şi pe angajaţii din serviciile secrete susţin că aceasta se va modifica. Ministrul Apărării dă însă asigurări că asta nu se va întâmpla, însă precizează că trebuie găsită o soluţie pentru cei care aleg să se retragă din activitate mult prea devreme. „Aici la MAI și-au pensionat toate pilele prin infracțiune, avem 30 oameni pensionați între 39 și 44 ani cu peste 10.000 lei, după care o parte dintre ei sunt angajați la dublu. Joi l-a pensionat, vineri l-a angajat. Cred că o să fac plângere penală, mă consult cu colegii mei, avem o ședință zilele astea. Fals, uz de fals, abuz în serviciu. Nu vârsta e marea problemă a legii, ci cuantumul. Majoritatea polițiștilor întreabă: domnule, eu vreau să mai rămân, să ne garanteze și nouă cineva că nu se umblă la sistemul de calcul. Doamna ministru s-a ascuns sub masă pe legea salarizării, ne-a lăsat singuri, doamna Olguța Vasilescu ne-a fracturat. Povestea cu 10% aparține prim-ministrului Tudose”, a spus Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliție.
„Din ce înțeleg eu acum pe aceste modificări e că nu se umblă la vârsta de pensionare, dar așteptăm actul. Nu se diminuează drepturile deja câștigate”, a spus ieri dimineață Carmen Dan, ministrul de Interne. Ministerul Afacerilor Interne a precizat duminică, pe pagina de Facebook, că nu are în lucru un proiect de act normativ care să limiteze pensionările din sistem la vârste tinere, susţinând că o astfel de iniţiativă „nu se poate face cu aplicare peste noapte”, relatează News.ro.
Sindicaliştii militari îi cer lui Dragnea s-o oprească pe Olguţa
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), condus de col. (r) dr. Mircea Dogaru, i-a trimis ieri lui Liviu Dragnea o scrisoare deschisă, cu titlul „Ce nu ştie Lia Olguţa Vasilescu”, din care cităm: „Există doar 2 categorii de pensii, civile şi militare. Doamna Olguţa are atribuţii, că de competenţă nu poate fi vorba, doar asupra pensiilor civile, fie pe legea contributivităţii fie pe legile ocupaţionale. Dar doamna nu ştie ce înseamnă pensie şi insistă să iniţieze ordonanţe şi legi. Explicaţi-i că pensia este un drept patrimonial dobândit, nu o pomană şi, prin urmare, conceptele de pensie minimă şi pensie specială sunt nişte tâmpenii lingvistice. O OUG sau o lege a pensiilor civile trebuie să cuprindă, fără a lovi în dreptul câştigat, doar cei circa 2 milioane de pensionari civili care nu au nici o legătură cu cei 3,3 milioane de beneficiari ai unor indemnizaţii de merit viagere sau ajutoare sociale absolut paralele cu mult trâmbiţată contributivitate, cu punctul de pensie sau cu salariul în general. Ar fi multe de sesizat pentru că, în afară de tupeu şi încăpăţânare, doamna în cauză nu are nici o legătură cu domeniul pe care îl păstoreşte, dar nu vrem să abuzăm de timpul dvs.”. Pe cale de consecinţă, militarii îi cer preşedintelui PSD: „Opriţi-o că nu ştie ce face, iar consecinţele vor fi dezastruoase, nu numai pentru noi, pentru dvs., P.S.D., Guvern şi majoritatea parlamentară, dar şi pentru Ţară. Ca ultim argument, vă rog să rememoraţi ieşirea armatei active ungare şi a poliţiei ungare, cu susţinerea rezervistilor unguri în stradă în primăvara lui 2011 când legile Boc antimilitare au fost transferate în Ungaria. Ne-aţi promis eliminarea mizeriilor legiferate împotriva noastră de guvernele Băsescu-Boc. Mai recent, ne-aţi promis eliminarea mizeriilor legiferate împotriva noastră de Guvernul Cioloş. Este de neconceput pentru noi că, în loc să va ţineţi de cuvânt, permiteţi acestei dudui s-o ia pe mirişte şi, în elanul unei confuzii totale, să ne îngroape mai rău decât Băsescu, Cioloş şi Boc la un loc”.
Cele mai mari pensii speciale
Pensiile speciale se actualizează în prezent la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu. Acest lucru înseamnă că avem persoane care primesc până la 34.000 de lei pe lună – este cazul unui magistrat din sistemul militar, potrivit informaţiilor Digi24. Urmează pensii de 31.000 de lei, respectiv 27.000 de lei. În top 10 cele mai mari pensii din sistemul public regăsim în mare parte foşti angajaţi din sistemul bancar: un prim-vicepreşedinte de bancă încasează în fiecare lună 18.758 de lei şi un director – aproape 18.000. În cazul aviatorilor şi a magistraţilor, cele mai mari pensii brute au ajuns la circa 40.000 de lei.
Un profesor universitar primeşte lunar peste 5.000 de lei, după un stagiu de cotizare de 50 de ani, iar un medic puţin peste 3.000 de lei, după 47 de ani.
În schimb, un muncitor are o pensie de 600 de lei, după 32 de ani de contribuţii la sistemul de pensii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.