Expres

BRAȘOV. „Nu vrem nici un «moț» construit pe Dealul Warthe!”

  • IMG_0421_239221.JPG
 

A fost concluzia aproape unanimă a dezbaterii publice organizate astăzi la Sala Patria, privind întocmire PUZ str. Stejerișului nr. 12, mai precis proiectul rezidenţial pe care un dezvoltator imobiliar vrea să-l facă pe Dealul Warthe.

Câteva zeci de braşoveni, printre ei un fost viceprimar şi un actual consilier local, istorici, arhitecţi, sociologi, un reprezentant al Primăriei, dar mai ales locuitori din zonă au participat la consultarea publică neoficială, organizată ca parte a unui demers civic. „Este de fapt o dezbatere despre cum vrem să arate oraşul, iar pentru asta este nevoie de acţiune proactivă, nu reactivă, să acţionăm numai după ce clădirile s-au ridicat și nu ne place ce vedem. Nu vrem să conservăm Brașovul sub o cupolă, e normal să se dezvolte şi să se modernizeze, dar trebuie reguli mai stricte . Pentru asta e nevoie ca PUG-ul (planul urbanistic general – nota red.) să fie schimbat cu adevărat, nu doar înlocuită data pe document”, a punctat Ionuț Țața, de la Asociația Pro Democrația, unul dintre organizatori.
La rândul său, senatorul USR Allen Coliban, a afirmat că „noi pledăm pentru păstrarea specificului istoric și natural al Brașovului, ca să avem ce transmite generațiilor viitoare. Ca și în cazul celuilalt proiect din Șchei, American Dream, unde a fost mai rău, fiindcă au început lucrările fără nici un aviz și am reușit să stopăm, am considerat util să-l punem în discuție, fiindcă, și în condiții de legalitate deplină, un proiect poate avea un impact negativ pentru comunitate. Fiind vorba de etapa elaborării studiului de oportunitate, dezbaterea de acum nu e obligatorie. Noi am apelat la acest tam-tam pentru că uneori căile prevăzute de procedurile specifice se pot dovedi a fi inutile”.
Deși părea la un moment dat că ar fi două tabere, s-a ajuns la concluzia că trebuie „să facem”, nu „să faceți”, iar cei de la Pro Democraţia le-au transmis oamenilor să se implice, să facă demersuri, iar dacă au nevoie, să le solicite consultanţă.
De asemenea, Allen Coliban a sugerat ideea unui referendum local privind dezvoltarea zonei din vecinătatea cartierului Şchei.

Trebuia să fie un monument

Un participant la dezbatere a amintit că „ceea ce se întâmplă acum este o consecință a deciziilor de la jumătatea anilor 2000, când s-a construit hotelul de pe Drumul Poienii şi complexul Bellevue Residence. Încă de atunci era prevăzut un hotel. Problema este cu clădirile în pantă, unde trebuie clarificată problema numărului de etaje, pentru că în astfel de cazuri, primul etaj poate începe după opt niveluri «de la subsol». Această situaţie ar putea fi clarificată prin noul PUG, în care să fie prevăzut clar numărul maxim de niveluri”. El a prezentat şi un istoric al planurilor pentru vârful Dealului Warthe: „După Tâmpa şi Dealul Melcilor, platoul de lângă Bellevue Residence este cel mai vizibil din oraş. Acolo, în anii 80 s-a dorit un monument al Unirii, apoi unul al «victoriei socialismului», s-a dat forma aceea rotundă platoului, s-au făcut exproprieri. Nu este nici măcar o zonă de protecție sau una tampon. Dacă se construieşte ceva pe acel vârf de deal, nu trebuie să deranjeze, nu trebuie să afecteze caracterul istoric al zonei”, a afirmat braşoveanul.

Deja s-a tăiat dealul?!

Una dintre participante, profesor universitar, după cum s-a recomandat, a făcut ad-hoc un sondaj, iar rezultatul l-a formulat imediat: „Nu contează înălţimea, nici volumul ocupat, nu vrem nici o construcţie, nici un «moţ» pe Dealul Warthe”. Ea a afirmat că deja se lucrează acolo: „În 13 iunie au venit excavatoare pe Stejerișului, care au tăiat Dealul Warthe. În baza unui studiu de oportunitate? Într-o zi au rupt dealul, au defrișat și au turnat camioanele de pietriș. E făcut drum. Au tăiat fără să spună nimic”. Ea a continuat: „Deja avem foarte multe probleme. Refulează conductele, pentru că e canalizare construită pentru 20 de familii și sunt legate 200. Nu mai avem trotuare, iar Drumul Poienii și toate străduțele duduie de utilaje grele, care au intrat în ziduri. Nu mai vrem nimic acolo. Pe strada După Iniște sunt construcţii ilegale, doar unul din trei blocuri care se construiesc având panou de informare și nici acelea corecte”.

Observațiile cetățenilor sunt așteptate până în 31 iulie

La dezbatere a participat şi un reprezentant al Primăriei Braşov, care a spus că, având în vedere impactul acestui proiect, ar fi fost util să fie prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Gărzii Naţionale de Mediu și ai Companiei Apa. El a reamintit că acest proiect este în faza studiului (avizului) de oportunitate, adică faza incipientă, după care trebuie elaborat un Plan Urbanistic Zonal. „Dezvoltatorul imobiliar va trebuie să prezinte un studiu de impact asupra mediului, unul de trafic şi unul de însorire”, a explicat funcționarul.

Proiectul imobiliar este supus consultării publice până în 31 iulie, iar observaţiile pot fi transmise pe site-ul sau la sediul Primăriei. Tot până atunci poate fi semnată petiţia împotriva acestui proiect.

Citiți și:

BRAȘOV. Dezbatere: dealuri împădurite vs. complex rezidențial


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button