112
Polițiștii nu mai vor să patruleze singuri în misiuni
Astăzi, conducerea MAI s-a întâlnit cu sindicatele polițiștilor, pentru a dezbate unele dintre problemele stringente legate de deficitul de personal, reducerea cheltuielilor, drepturile personalului şi utilizarea mai riguroasă a poliţiştilor în misiunile specifice de ordine publică, pentru a se preveni producerea unor tragedii asemănătoare celei petrecute la Suceava, săptămâna trecută.
La discuţiile de azi, FSNPPC a propus, între altele, câteva reforme aflate în competenţa de soluţionare a ministerului, reforme ce pot aduce beneficii şi pot contribui, deopotrivă, la siguranţa cetăţenilor şi a lucrătorilor MAI, ne-a anunțat Dănuț Pupăză, liderul filialei Brașov a SNPPC (Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual).
Polițiștii își doresc reducerea perioadei de şcolarizare, în cadrul şcolilor de agenţi de poliţie (inclusiv din anul acesta de învăţământ), de la doi ani, la un an, într-o primă fază, iar ulterior la şase luni (dacă este posibil), pentru a se asigura o frecvenţă mai mare a ciclurilor de pregătire. În acest fel s-ar diminua mai repede deficitul de personal şi, implicit, s-ar putea asigura patrule formate din minim doi poliţişti în misiuni, spune sursa citată, cu acordul Biroului Executiv Central al FSNPPC.
O altă măsură ar fi mărirea cifrelor de şcolarizare în reţeaua proprie de formare profesională iniţială, prin utilizarea la capacitate maximă a spaţiilor şi a celorlalte resurse existente, iar, la nevoie, prin extinderera acestora la limitele suportabile.
De asemenea, se dorește crearea posibilităţii de delegare, inclusiv a poliţiştilor aflaţi în primii trei ani de activitate, pentru a asigura manevre eficiente şi rapide de forţe umane, la nevoie, atunci când situaţia operativă o impune (este posibilă prin modificarea Statutului poliţistului).
Apoi, utilizarea poliţiştilor în echipă mixtă cu jandarmii, în locurile şi misiunile pretabile. Până la soluţionarea acestei probleme, SNPPC a cerut ca poliţiştii să nu mai fie planificaţi singuri în misiuni.
O altă cerință a sindicatelor este plata compensaţiei pentru chirie la nivelul pieţei locale, până la momentul emiterii Ordinului de ministru pentru punerea în aplicare a acelui articol din Statut referitor la sprijinirea poliţiştilor în vederea achiziţionării unei locuinţe. În acest fel, cred polițiștii, cheltuielile alocate chiriei ar deveni compensaţii pentru plata ratei lunare a locuinţei respective.
Ultimul punct pe lista cerințelor este identificarea soluţiilor financiare şi juridice pentru diminuarea deficitului de personal şi majorarea salarială cerută de SNPPC, cu 15%.
„În zilele următoare, ministrul Afacerilor Interne se va întâlni cu premierul şi cu miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei, pentru a susţine interesele personalului MAI în raport cu atribuţiile legale pe care aceste autorităţi de resort le au în realizarea cât mai urgentă a reformelor în cauză. La rândul său, SNPPC va avea întâlniri cu factori decizionali tot pe tematica în discuţie”, a transmis Biroul Executiv Central.
Aceste discuții au avut loc după ce Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, poliţist la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii şi l-a înjunghiat de mai multe ori. suspectul a fost arestat și s-a dovedit că este un recidivist, condamnat în Spania pentru infracțiuni comise cu violență.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.