Lege controversată: maxim 35 de studenţi la un cadru didactic
Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care se modifică Legea Educaţiei Naţionale şi care este aspru criticat de studenţi, rectori şi specialiştii din învăţământul superior, pentru că ar da undă verde înfiinţării „fabricilor de diplome”.
Concret, cifra de şcolarizare pentru universităţi urmeză să fie stabilită printr-o hotărâre de guvern, în urma unei evaluări făcute de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), dar după criteriul „fiecare cadru didactic să aibă maximum 35 de studenţi la curs”.
În aceste condiţii, specialiştii atrag atenţia că va scădea mult calitatea procesului de învăţare. „Din păcate, prevederea afectează în mod negativ calitatea sistemului de învăţământ universitar. Dacă eliminăm orice fel de parametri sau îi punem pe plan secund, axându-ne pe acest raport de 35 de studenţi la un profesor, ajungem în situaţia în care nu vom mai diferenţia domeniile. Concret, în baza acestui raport, un număr de 30 de cadre didactice vor putea şcolariza peste 1.000 de studenţi din învăţământul medical, lucru ce ar putea să determine o scădere a calităţii predării cursurilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educaţiei în primul Guvern Ponta), preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Pe de altă parte, iniţiatoarea proiectului, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, se apără şi susţine că în baza calculelor pe care le-a făcut cu experţi, acest raport reprezintă media maximală de studenţi care pot fi şcolarizaţi pentru orice domeniu de studiu din universităţile din România.
Proiectul a fost adoptat luna trecută de Senat, care este cameră decizională, şi a fost trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.