Expres

A intrat în vigoare Legea RCA

 

Noi reguli privind asigurarea RCA au intrat în vigoare astăzi, odată cu Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Această lege reglementează, în linii mari, aspectele incluse în OUG nr. 54/2016, dar sunt aduse şi modificări.

Printre altele, a apărut „asiguratul cu risc ridicat” (persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă și le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare).

De asemenea, noua lege prevede ca, la suspendarea contractului RCA, proprietarii să depună plăcuţele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă.

În ceea ce priveşte soluţionarea cererilor de despăgubire, asiguratorii RCA sunt nevoiţi, conform legii, să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.

Tot asiguratorii RCA au obligaţia să-şi informeze asiguraţii atunci când contractele sunt pe cale să expire. Legea prevede un termen de 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA.

Compensarea directă a fost redenumită decontare directă, care reprezintă un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce trebuie ofertat de asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție este opțională pentru asigurați.

Legea RCA schimbă şi regula conform căreia tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referință vor fi calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și vor fi publicate de aceasta din urmă.

Menţionăm că, încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către poliţişti, după cum prevede noua lege.

Emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate și de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto sunt considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite conform Codului Penal.

Legea nr. 132/2017 poate fi consultată AICI!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button