BRAŞOV. Jandarmii au fost solicitaţi prin apel de urgenţă în 10 cazuri de apariţie a urşilor în zone populate de oameni
Jandarmii braşoveni au intervenit, de la începutul anului, în Braşov, Predeal, Valea Râşnoavei, Săcele şi Bran, ca urmare a apariţiei urşilor în zonele locuite de oameni.
Potrivit bilanţului întocmit de Jandarmeria Braşov (Gruparea Mobilă şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean), în total au fost 10 intervenţii, în urma apelurilor primite prin numărul de urgenţă 112.
În contextul prezentării bilanţului, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, colonel Cristian Paliştan, a precizat că, potrivit legii, jandarmii nu au dreptul să împuşte urşi şi a amintit că, fiind vorba despre o specie protejată, autorităţile abilitate să o facă au nevoie mai întâi de autorizaţie specială de la ministerul de resort (bineînţeles, cerută doar în cazul în care animalul este foarte agresiv, altfel solicitându-se relocarea).
„Având în vedere gradul ridicat de periculozitate, dar și statutul de specie protejată a ursului, mecanismele de intervenție au fost adaptate și aplicate în timp real și au constat în: deplasarea echipelor de intervenție la fața locului și informarea de către operatorul de serviciu a reprezentanţilor celorlalte structuri cu atribuţii în gestionarea intervenției; informarea populației din zonă cu privire la existența unui potențial pericol determinat de prezența animalelor sălbatice, modul de comportare, restricții și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor; delimitarea perimetrului şi restricţionarea accesului în zona unde a fost semnalată prezența animalului și există pericolul unei agresiuni; evacuarea persoanelor din perimetrul delimitat și interzicerea accesului altor persoane şi avertizarea cu mijloace specifice; ”, a explicat comandantul IJJ Braşov.
De asemenea, jandarmii au participat la acţiuni menite a îndepărta sau imobiliza (captura) animalul, după caz.
Din fericire, anul acesta nu s-au înregistrat cazuri în care oameni să fie răniţi de urşi, în judeţul Braşov, deşi prezenţa animalelor sălbatice a fost raportată inclusiv în zone centrale ale municipiului Braşov – un exemplar de aproximativ trei ani a rătăcit prin oraş, fiind zărit ba pe strada Jepilor, ba în zona aleii de sub Tâmpa, ba pe strada Nicolae Bălcescu ori pe la „Colina Universităţii”. În cele din urmă, ursul respectiv a fost tranchilizat pe strada Maior Cranţa şi relocat departe de intravilan, pe Fondul Cinegetic nr. 18 Timiş.
Problemele create de urşi sunt, în acest an, mai ales financiare, oamenii plângându-se, îndeosebi în sate din Ţara Făgăraşului, că aceştia le atacă animalele domestice.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.