Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Povestea Castelului Peleș, spusă de Principele Radu în Casa Sfatului. GALERIE FOTO și VIDEO

  • IMG_20170623_111853_237816.jpg
  • IMG_20170623_113234_237817.jpg
  • IMG_20170623_113335_237818.jpg
  • IMG_20170623_114118_237819.jpg
 

Istoria este cea mai frumoasă poveste, după cum spune istoricul Adrian Ciororianu. Sute de file de poveste cu iz de istorie au fost adunate și în cartea-album cu emblema regalităţii în România, „Povestea Castelului Peleș”, lansată vineri la Casa Sfatului din Brașov, în prezența autorului, Alteța Sa Regală Principele Radu și a unui public numeros, printre care oficialități ale județului.

Momentul a fost remarcabil și pentru că, după 85 de ani, un membru al Casei Regale a păşit în clădirea istorică a Braşovului în care a fost prezent odinioară regele Carol al II-lea.

Au luat cuvântul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie al Brașovului, istoricul Georgeta Filitti și Iren Arsene, co-fondator al Editurii Curtea Veche. Principele Radu a mulțumit tuturor celor prezenți și a oferit autografe.

Nicolae Pepene a declarat: „Este un moment istoric ce se întâmplă astăzi aici. Să ne amintim că în 1032, Regele Carol al II-lea a fost oaspetele Casei Sfatului. Atunci a fost o festivitate foarte frumoasă, dedicată membrilor Ordinului Mihai Viteazu, care au fost împroprietăriți cu loturi de teren în oraș, iar regele Carol al II-lea a primit atunci ca donație Cetățuia Brașovului din partea Primăriei Brașov. Iată că după 85 de ani ne bucurăm iar de o vizită regală în Casa Sfatului, ceva greu de crezut cu ani în urmă și se întâmplă pentru o lansare specială”.

Cartea vorbește despre cronica Familiei Regale din cei 150 de ani de existență, descrie legătura dintre Regele Carol I și locurile Sinaiei, cuprinde construcția castelului și pe cei care l-au ridicat, povestește viața celor cinci generații ale Familiei Regale în castelele Peleș, Pelișor și Foișor, de la evenimentele publice până la cele de familie, și face o trecere în revistă, în cuvinte și imagini, a legendarelor încăperi ale castelului.

Volumul cuprinde fotografii din zilele noastre, realizate de Daniel Angelescu, precum și o serie importantă de fotografii de epocă.

Principele Radu a dezvăluit: „Povestea Castelului Peleș” este și o cronică a Familiei Regale. Povestea ne spune cum fiecare zi a existenței lui, începând cu vremea visurilor tânărului Carol I de a ridica o casă de vară și până astăzi, în anul 2017, castelul a fost modelat de oameni și de vremi și, la rândul lui a modelat generații și a influențat epoci. Deși bogat în colecții și garnisit cu mobilier și obiecte de artă, preaplinul castelului nu este unul material, ci unul spiritual și istoric. Încăperile Peleșului nu sunt doar căptușite cu lambriuri, ci impregnate cu tristeți, cu bucurii, cu disperări, cu reușite, cu înălțătoare biruințe și nespuse suferinți, cu orgolii și gesturi de umilință, cu muzici măiastre, cu poezie și cu proză declamate cu talent. La Peleș s-au întâmplat atât de multe lucruri care au dăltuit istoria noastră modernă și au scris destinul nostru ca națiune. Probabil că nicăieri în România nu vom găsi un edificiu care să fi absorbit atât de multă identitate națională și atât de multă poveste de viață românească. Povestea Castelului Peleș este povestea României din ultimul secol și jumătate. Ea aparține deopotrivă românilor care l-au vizitat și celor care n-au vizitat castelul încă. Totodată, povestea Peleșului este a românilor care s-au născut și a celor care nu s-au născut încă”.

Castelul Peleș este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea, o adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendinţe ale picturii, sculpturii și artelor decorative. Vorbim de un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă și Peleșul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleș este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României”, așa este prezentat publicului larg acest volum deosebit.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button