Sănătate

BRAŞOV. Primii cinci pacienţi suspecţi de meningită vor fi externaţi astăzi

 

Cei 20 de pacienţi internaţi în spital cu suspiciune de meningită după ce un băiat de 17 ani, prieten cu aceştia, a murit săptămâna trecută din cauza bolii, se simt bine, iar cinci dintre ei sunt pregătiţi pentru externaţi astăzi.

Pacienţii care au fost internaţi, de vineri până sâmbătă seara, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov au vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani. La doi din Tărlungeni a fost confirmată boala în urma unui test rapid realizat cu aparatul de biologie moleculară (pe care spitalul l-a achiziţionat acum un an, investiţia fiind de un milion de euro). Tuturor pacienţilor internaţi li s-a recoltat lichid cefalorahidian pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei bacteriene, iar unde a fost cazul s-au făcut şi puncţii lombare. „În acest moment vorbim despre două cazuri de meningococemie, unul dintre ele cu interesare meningeală, dar restul de 18 cazuri nu au meningită. La ora actuală, avem 20 de cazuri internate, numai două au infecție meningococică și unul dintre ele și meningită. Ceilalți pacienți au fost internați pentru febră, dureri de cap, dureri de gât, dar dacă a fost infecție meningococică, încă nu știm până nu definitivăm rezultatele bacteriologice, ea a fost stopată în primele ore. Există meningococemie clară, dar numai unul dintre cele două cazuri a fost confirmare cu laboratorul clară și acela are interesare meningeală, restul sunt angine febrile care pot fi infecții menigococice la debut sau nu, vom tranșa când vom avea rezultatele bacteriologice, în condițiile în care, de la 15 internați probele au fost trimise la București, în cursul zilei de ieri (luni-n.r.), a declarat dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

220 de persoane consultate

În ultimele două zile, nici un pacient nu s-a mai prezentat la spital. În total, au fost consultate 220 de persoane care au intrat în contact cu pacienţii internaţi şi cu băiatul de 17 ani diagnosticat cu meningită bacteriană şi care a murit joi la Spitalul Clinic de Copii din Braşov, evoluţia fulminantă spre deces fiind unul dintre argumentele care au întărit suspiciunea de meningită.
Potrivit dr. Ionescu, pentru cinci dintre pacienți rezultatele sunt negative și aceștia urmează să fie externați după ce Institutul Matei Balș va comunica acest lucru în scris spitalului. „Din ce știm verbal există cinci rezultate negative. Așteptăm să primim pe fax rezultatele de la București și apoi să facem externarea. Am pregătit ieșirea și, în momentul în care avem rezultatele, vom face externarea, cel mai probabil azi, în jurul orei 15.00. Copiii sunt bine și sunt dornici să meargă acasă. Și la cei care mai rămân câteva zile în spital tratamentul s-a redus, iar la externare nu vor trebui să mai continue tratamentul”, a mai spus managerul spitalului.

„Să oprim panica!”

Ramona Ionescu a precizat că numărul persoanelor care au venit la spital este mare, unele dintre acestea fiind contacți ai contacților. „Am dori să oprim panica pentru că ajung să vină contacți ai contacților, ai contacților și tot așa, deci este fără rost și fără nici o indicație reală de profilaxie. Nu am declanșat planul alb care înseamnă o comisie formată din medici șefi de secție și întreg personalul, dar medici voluntari aflați în zilele lor libere au venit și au consultat alături de medicul de gardă. Și asistentele care au fost în ture libere au venit. Acum, cu noua legislație, avem posibilitatea să-i plătim pentru munca suplimentară”, a mai precizat sursa citată.
De asemenea, s-au făcut dezinfecţii la Spitalul de Copii, unde a decedat tânărul de 17 ani, dar şi la şcolile unde învăţau tinerii care au ajuns la spital, respectiv Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” din Braşov, Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” Braşov şi Şcoala Gimnazială din Tărlungeni.
Zsolt, adolescentul care a decedat, avea 17 ani şi era din Tărlungeni. În urmă cu o săptămână, el participase împreună cu prietenii la o petrecere de majorat la Purcăreni, după care s-a îmbolnăvit. El a ajuns la Spitalul de Copii  din Braşov miercuri seara şi în câteva ore s-a stins. Potrivit medicilor, boala a avut o evoluţie fulminantă, starea lui degradându-se de la o oră la alta.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Numărul suspecților de meningită e în creștere; echipă de la minister, în anchetă epidemiologică


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button