Update BRAŞOV. Zece tineri internaţi cu suspiciuni de meningită
La această oră, zece persoane (trei au ajuns în ultimele ore) sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov, fiind suspectate de meningită. Tinerii, cu vârste între 14 şi 22 de ani, au ajuns la spital după ce au participat la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni, asemenea elevului de 17 ani care a murit ieri la Spitalul Clinic de Copii.
Se aşteaptă rezultatele de la Bucureşti pentru confirmarea suspiciunii de meninigită şi a fost declanşată o anchetă epidemiologică. „Am declanşat imediat o anchetă epidemiologică. Am luat legătura cu cei care au fost în contact cu tânărul şi cei care au prezentat simptome chiar incipiente au fost internaţi. Este vorba despre opt (nota red. – la ora 16.00) copii şi tineri, cu vârste între 14 şi 22 de ani, care sunt acum internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Două cazuri au confirmare clinică, pe baza simptomelor pe care le prezintă, de meningită. Le-au fost prelevate probe de laborator care au fost trimise la Bucureşti pentru a vedea dacă se confirmă sau nu diagnosticul. Aşteptăm rezultatele analizelor, deocamdată vorbim despre o suspiciune”, a declarat dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
Tânărul care a murit avea 17 ani, provenea din Tărlungeni şi era elev la Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanu” din Braşov şi, în urmă cu o săptămână, participase, alături de mai mulţi colegi, la o petrecere de majorat în Purcăreni. De altfel, pacienţii internaţi sunt tot din zonă (Zizin, Purcăreni, Tărlungeni). Aceştia sunt în stare stabilă şi permanent sub observaţia medicilor.
Poliţia anchetează moartea elevului
Toate aceste lucruri au fost discutate în cadrul unei şedinţe de urgenţă la Prefectura Braşov, convocate de prefectul Marian Rasaliu, la care au participat managerii spitalelor menţionate, precum şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Consiliului Judeţean.
Managerul Spitalului Clinic de Copii, Liviu Muntean, a spus că tânărul în vârstă de 17 ani a fost internat miercuri seara în spital, cu simptomatologie nespecifică meningitei, spunând că se simte rău. „A fost internat şi foarte, foarte repede starea lui s-a degradat de la o oră la alta. A fost transferat la Terapie Intensivă şi, în câteva ore, în ciuda tuturor manevrelor de susţinere a funcţiilor vitale, a decedat. A fost ceva absolut fulminant, de aceea bănuielile noastre se îndreaptă către o meningită. Deocamdată nu ştim de ce etiologie. Probele au fost transmise la Institutul Matei Balş din Bucureşti, autopsia s-a făcut la Serviciul de Medicină Legală Braşov şi aşteptăm să ne vină rezultatele. Fiind o moarte survenită în câteva ore am anunţat şi Poliţia. În acest moment, la Spitalul Clinic de Copii nu mai avem alţi copii internaţi asemănător acestui caz”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Copii.
Contacţii bolnavilor trebuie să se prezinte la medic
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Braşov, dr. Ramona Ionescu (foto), a informat: „În acest moment (ora 15.00 – nota red.) în spital se află internate opt persoane. Doi pacienţi au tabloul tipic de infecţie sistemică de meningococemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator şi clinice mai ales, care pledează pentru meningococemie, dar nu avem confirmarea laboratorului. Cel mai probabil rezultatele vor apărea în această seară. Ceilalţi şase pacienţi nu aş putea spune că au tabloul tipic de meningită, au semne de meningită la debut eventual. Ei s-au prezentat la spital cu febră, frisoane, dureri de cap şi ameţeli, dar nici unul nu a avut semne certe clinice de dureri de ceafă care pune diagnosticul de meningită. Ieri şi astăzi patru medici ai spitalului nostru au consultat 135 de tineri cu vârste între 17-22 de ani”, a afirmat Ramona Ionescu. Ea a menţionat că populaţia nu trebuie să se sperie, deoarece pentru această boală există profilaxie, important fiind ca bolnavii să se prezinte foarte repede la medic. „Noi încercăm să-i găsim pe toţi contacţii şi să-i trimitem la medicii de familie sau la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru profilaxie, astfel încât să limităm extinderea îmbolnăvirilor. Facem apel la cei care au fost în contact cu bolnavii să se prezinte pentru a li se administra o doză de medicamente în scop profilactic”, a precizat şi dr. Bularca.
Dezinfecţie în şcoli
Prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a punctat faptul că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase are tot ce îi trebuie pentru pacienţii internaţi, iar culoarele de acces în spital au fost separate de cele pentru pacienţi. „Întâlnirea de astăzi la Prefectură a fost necesară pentru a identifica toate problemele care pot apărea în viitor, iar factorii responsabili să intervină cât se poate de rapid pentru rezolvarea lor”, a spus Rasaliu.
Inspectorul şcolar general Mirela Blemovici a precizat că e vorba despre copii care provin din trei şcoli din Braşov şi una din Tărlungeni. „Inspectoratul Şcolar ţine legătura cu Direcţia de Sănătate Publică, care prin ancheta epidemiologică va stabili contacţii, după care noi vom lua legătura cu părinţii pentru tratamentul profilactic. Aşteptăm rezultatele anchetei. Deja în unele dintre şcolile vizate se fac dezinfecţii şi deratizări”, a spus Blemovici.
De altfel, şi la Spitalul de Copii se face dezinfecţie, potrivit dr. Bularca: „Unitatea sanitară nu are profil de infecţioase şi cum au avut asemenea caz este normal să facă dezinfecţie, pentru a nu periclita sănătatea celorlalţi pacienţi”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.