Culmea ar fi ca moțiunea PSD să nu treacă!
Pe măsură ce se amplifică, scandalul din PSD capătă accente grotești, caricaturale. Ieri, la propunerea „masculului alfa” Liviu Dragnea, membrii Comitetului Executiv al partidului prezenți la ședință i-au făcut pe plac, decizând excluderea din rândurile social-democraților a „lupului tânăr” Sorin Grindeanu, vinovat de a nu se fi supus în totalitate și necondiționat șefului. Este, după știința mea, pentru prima dată în politica românească – cel puțin în aceea postdecembristă – în care conducerea unui partid își dă afară un membru care îndeplinește funcția de prim-ministru.
„Inovația” nu se oprește aici. Tot în ședința de ieri, Comitetul Executiv al PSD a hotărât depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe care acum abia șase luni dl Dragnea l-a alcătuit membru cu membru! Guvern despre care, până deunăzi, și dl. Dragnea, și cei care ieri au votat pentru depunerea moțiunii nu conteneau să-l laude și să-l prezinte drept unul de mare excepție. Spuneți și dvs., nu-i ridicol într-un mare fel? Mai ales că, de fapt, moțiunea este împotriva unui singur om, Sorin Grindeanu, că am înțeles de la PSD că miniștrii și-au depus toți demisiile…
Culmea culmilor ar fi însă alta: dacă se va merge până la depunerea moțiunii de cenzură, aceasta să nu reușească și omul împotriva căruia s-ar depune să rămână în funcție și să-și facă alt Guvern, cu binecuvântare de la Cotroceni și de la opoziție ! Nu zâmbiți a neîncredere, că e o variantă de luat în calcul. Iată cum: pentru a trece, moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de jumătate plus unul din totalul parlamentarilor. Adică să cumuleze 233 de voturi. În acest moment, PSD plus ALDE au 250 de parlamentari. Un scenariu al nereușitei moțiunii ar fi ca la votul acesteia în Parlament să fie prezenți maximum 232 de senatori și deputați, adică să nu se întrunească cvorumul. Alt scenariu ia în calcul parlamentari ai PSD și ALDE care fie vor vota împotrivă, fie se vor abține. De pildă, cei din Timiș, județul premierului. Acolo, deja organizația PSD a anunțat că îl susține pe Sorin Grindeanu. PSD Timiș are patru deputați și doi senatori, cărora li se mai adaugă un deputat ALDE. Poate unul sau doi vor vota pentru moțiune. Sau poate nici unul. Apoi, Daniel Constantin, cel exclus din ALDE, are sprijinul a vreo 10 parlamentari, cei proveniți, la fel ca el, din Partidul Conservator. Iar Daniel Constantin s-a pronunțat deja în favoarea lui Grindeanu. La rândul său Victor Ponta, care a anunțat și el că e de partea premierului în disputa cu Liviu Dragnea – de altfel, Ponta a și fost ieri la Palatul Victoria, vorbindu-se de o posibilă desemnare a sa ca secretar general al Guvenului – poate „rupe” și el niște voturi de la PSD. Vedeți, aritmetica nu-i deloc în favoarea grupării Dragnea… Singura salvare a acesteia vine de la parlamentarii UDMR, care pot înclina balanța într-o parte sau alta. Iar aici, se pare că avantajul este al actualului premier, care are a oferi Uniunii Maghiarilor lucruri concrete acum, în vreme ce din partea cealaltă nu pot veni decât promisiuni pentru mai târziu. Și știți cum e cu vrabia din mână și cioara de pe gard…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.