[ViDEO] BRAŞOV. Dilema administraţiei din RUPEA: unde va transporta deşeurile după închiderea gropii de gunoi?
Nicolae Bărdaş, primarul din Rupea, a susţinut marţi o conferinţă de presă la Braşov, vorbindu-ne despre proiectele în derulare sau de viitor ale zonei, cu convingerea că astfel îi va face pe localnicii care au părăsit oraşul din diverse motive să se întoarcă.
„În momentul de față, Rupea este un oraș interesant. Oamenii vor să se reîntoarcă acasă, dar trebuie să le oferim tuturor cetățenilor condiții decente. Astfel, de când am preluat mandatul de primar, m-am axat în primul rând pe tot ceea ce înseamnă toaletarea orașului. Rupea era o localitate învechită din acest punct de vedere, aşa că ne-am ocupat de decolmatare, toaletare, asfaltare a străzilor prioritare”, a început edilul.
Pe de altă parte, Rupea este al doilea depozit ecologic de deșeuri din judeţ care are termen de sistare a depozitării până la 1 iulie, iar până la sfarșitul anului trebuie închis.
„Avem o mare problemă în judeţ cu colectarea gunoiului. Astfel, voi face tot posibilul ca zona Rupea să beneficieze de tot ce are nevoie din acest punct de vedere. Noi am introdus, de la începutul anului colectare a selectivă, ceea ce este o realizare. Am cerut informații de la diferiți oameni care se ocupă cu închiderea unor gropi. Ar costa în jur de 900.000 de euro. Am primit de la CJ Braşov circa 500.000 de lei, dar pentru că nu am reuşit să adunăm pe plan local decât 250.000 de lei, am depus toate documentele pentru a solicita de la aceeaşi instituţie, precum şi de la Ministerul Mediului restul sumei. Nu mi se pare normal ca în anul în care trăim să avem o problemă cu gestionarea deșeurilor în județ, iar problema să fie lăsată pe umerii autorităților publice locale”, a spus Bărdaş.
Sursa citată a precizat acest an este primul în care se face colectare selectivă la Rupea: „Este un pas înainte, căutăm să valorificăm deşeurile. Nu avem un contract cu nimeni în legătură cu ce vom face mai departe. Să aducem la Brașov gunoiul, ne-ar costa foarte mult. Suntem în discuții cu Lafarge și primările Sighișoara și Odorhei care sunt mai aproape. Dacă reușim colectarea selectivă, nu vom crește, probabil costurile de salubrizare, care sunt acum de 8,33 de lei de persoană. Cei cu ajutorul social, conform atribuțiilor specifice fac ce trebuie să facă pentru ca în oraș să fie curat, inclusiv îi implicăm în această activitate. De altfel, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a scăzut anul acesta cu 30%”, a precizat primarul Bărdaş.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.