Delicte

Protest împotriva jocurilor de noroc și legătura cu casele de amanet

„În România se moare din cauza dependenței de jocuri de noroc”, spune Pietro Scepchin

 

În cursul acestei săptămâni Asociația Mic News a solicitat Primăriei Municipiului București autorizarea unui protest împotriva dependenței de jocuri de noroc, în fata Oficiului Național Pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în perioada 15-17 septembrie 2017, în intervalele orare 14-21.

Principalele motive care fac obiectul protestului sunt următoarele: Lipsa transparenței și a corectitudinii în organizarea de jocuri noroc, promovarea deficitară a programului „Joc Responsabil”, interzicerea sălilor de jocuri în proximitatea instituțiilor de învățământ, interzicerea publicități agresive atât în spațiul online, cât și offline a jocurilor de noroc, direcționarea unui procent din taxele și impozitele achitate de către operatorii și organizatorii de jocuri de noroc către prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc, tratarea acestei probleme naționale de către autoritățile statului cu indiferență.

Într-un cominicat de presă transmis astăzi, semnat de Pietro Scepchin, directorul executiv al asociației menționate, s-au făcut o serie de acuzații la adresa autorităților.  Redăm o parte a declarațiilor în acest sens.  

„Lipsa transparentei și a corectitudini, în organizarea și operarea de jocuri de noroc a condus la crearea unei imagini negative la adresa întregii industrii și tot odată la suspiciuni de măsluire a aparatelor în special celor, de tip slot machine.

„Un argument extrem de solid, din care reiese faptul că programul Joc Responsabil nu este promovat într-un mod responsabil, este chiar studiul GFK, din care reiese foarte clar că doar 1% din cei care au depășit limita divertismentului au apelat la serviciile oferite de program (maxim 2 ședințe de consiliere psihologică gratuite). Însă numărul persoanelor care au depășit limita divertismentului este semnificativ mai mare.

„Realitatea se vede cu ochiul liber în sălile de jocuri, pe stradă dar și în transportul public. Precizăm faptul că în țară, dar mai ales în București numărul amanetelor, amplasate strategic lângă sălile de jocuri, a crescut în mod alarmant în ultima perioadă. Oameni au ajuns să își amaneteze bunurile pentru a-și alimenta viciul.

„Operatorii sunt extrem de subiectivi atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea de dependența de jocuri de noroc pentru că au afaceri în domeniu. De bunăvoie, nu fac mai nimic, tocmai de aceea apreciem că sunt necesare niște măsuri legislative extrem de serioase care să îi protejeze pe jucători de astfel de probleme.

Potrivit comunicatului, Asociația Mic News, prin Pietro Scepchin Director Executiv, a propus un set de măsuri de îmbunătățire a programului ‘Joc Responsabil’ unele fiind deja implementate în cel mai mare cazino din România (Game World București Mall), iar altele în curs de implementare.

„Modul prin care operatorii își promovează serviciile este unul extrem de agresiv în sensul că din acesta rezultă că se câștigă bani extreme de facil, sălile de jocuri sunt promovate mai mult ca locuri de făcut bani, ori acest lucru este doar o iluzie, și mult mai puțin ca locuri de divertisment., ceea ce face că numărul dependenților să crească.

„Asociația Mic News considera că, costul pentru prevenirea și tratarea dependenței de jocuri de noroc trebuie să cadă itegral în sarcina Statului, întrucât Statul Roman a fost cel care a aprobat existența acestor tipuri de jocuri care provoacă dependentă.  

„Reamintim opiniei publice ca la începutul anului, președintele A.O.C.R., Sorin Constantinescu, ne mințea că există o fundație care are un buget de 800 de mii de euro/ an și care se ocupa cu prevenirea și tratarea de dependența jocurilor de noroc. Mai mult decât atât, domnia sa nu să rezumat doar în a minți grosolan, a ținut să ne demonstreze că este cel mai mare dușman al consumatorului de joc de noroc, susținând că programul joc responsabil nu își mai are rostul, tocmai că există această fundație care de fapt este inexistentă momentan.

„Precizăm faptul că de ‘serviciile acestei fundații’ a beneficiat și Domnul Mihail Vlasov și de bune ce au fost a ajuns la închisoare. Din păcate, programul ‘joc Responsabil’ nu a ajuns și la domnul Vlasov. Poate, dacă ar fi ajuns, astăzi era încă Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

„În România se moare, sunt familii distruse, etc din cauza dependenței de jocuri de noroc.

Sursa citată amintește de un caz din București, când la un hotel s-a sinucis un om din cauza faptului că a pierdut o sumă mare la jocurile de noroc.

„În numele, familiilor distruse, Asociația Mic News va transmite, să vă fie rușine pentru modul iresponsabil în care a-ți înțeles să conduceți aceasta instituție (ONJN).

Scepchin precizează că în perioada următoare este previzibilă demararea unei campanii de strângere de semnături la nivelul Municipiului București, în vederea interzicerii totale a jocurilor de noroc la nivelul orașului București.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button