[ViDEO] BRAŞOV. „Nunta de aur” este pe cale de dispariţie din cauza unei ordonanţe de reducere a cheltuielilor publice
Primăria Municipiului Brașov este una dintre primele autorități locale din România care a inițiat organizarea sărbătoririi „Nunții de Aur” încă din anul 1999, această festivitate desfășurându-se fără întrerupere 16 ediții consecutive.
Această manifestare a avut la bază HCL 526/2004, republicată conform HCL 26/2007, potrivit căreia „sumele utilizate în scopul sărbătoririi festive, se vor plăti din taxele speciale încasate pentru oficierea căsătoriilor”. Cu alte cuvinte, o parte din resursele locale, pe principiul recunoașterii și solidarității, banii obținuți din oficierea căsătoriilor asigurau resursele pentru a aniversa familiile care au ajuns la aniversarea a 50 de ani de căsnicie.
Astăzi, organizarea acestei festivități este amenințată cu dispariția din cauza Ordonanței 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice.
După cum ne-a atras atenţia Adrian Oprică, preşedintele grupului PNL din Consiliul Local Braşov, la nivelul autorităților publice locale, manifestările organizate de autoritatea publică locală nu mai pot fi finanțate decât prin sponsorizări și donații, oportunitatea acestor evenimente fiind anulată de ordonanța în cauză.
„Ceea ce nu înțelegem este faptul că se realizează o discriminare flagrantă între instituțiile centrale cum ar fi Curtea Constituțională, președintele Senatului sau Camerei Deputaților, primul-ministru sau chiar președintele Curții de Conturi – cel care verifică cheltuirea banului public care – prin excepţie – au voie să organizeze evenimente festive fără a fi întrebate care este sursa (art. III, alin. 2 din OUG 26/2012). Cu alte cuvinte «pentru unii mumă, pentru alții ciumă» sau despre cum autoritățile centrale au voie să organizeze ce chermeze vor, în timp ce dacă o autoritate locală stabilește să organizeze o manifestare prin care demonstrează respect față de aceste familii care aniversează 50 de ani de căsnicie neîntreruptă”, a declarat consilierul local citat.
Pentru a nu fi anulată, totuşi, o astfel de manifestare civică, Oprică a precizat că s-a adresat municipalităţii cu propunerea ca respectivele cheltuieli cu festivitatea de aniversare a familiilor care își sărbătoresc „Nunta de Aur” să fie suportate prin mecanismul donațiilor și sponsorizărilor realizate în condițiile legii.
„Îi asigur pe cei care își aniversează «Nunta de Aur» că și în 2017 vom organiza pe cheltuiala noastră această manifestare de respect față de aceste familii, iar pe lângă diplomele de apreciere a comunității brașovene pentru aceste familii, doamnele vor primi – în mod simbolic câte o floare în cadrul festivității care se va derula ca și în ceilalți ani, la în locația Aro Palace, adică acolo unde multe dintre cuplurile aniversate au avut organizată nunta, acesta fiind un extraordinar prilej de nostalgie și plăcută aducere aminte. A ne respecta persoanele în vârstă și a ne arăta prețuirea față de cei care au contribuit la promovarea familiei este o datorie a întregii comunități, a noastră a tuturor”, a încheiat Oprică.
*****
„Art. III
(1) Din fondurile publice nu pot fi achizitionate tiparituri si alte bunuri pentru actiunile de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive, inclusiv zile aniversare.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), tiparituri si alte bunuri pentru actiuni de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive, inclusiv zile aniversare, pot fi achizitionate pentru actiunile:
a) organizate, in conditiile legii, la nivelul presedintelui Romaniei, presedinelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, primului-ministru, viceprim-ministrului, presedintelui Curtii Constitutionale, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Curtii de Conturi, ministrilor, ministrilor delegati si celorlalti conducatori ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale cu rol de ordonator principal de credite;
b) aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile aprobate in conditiile legii;
c) finantate din donatii si sponsorizari in conditiile legii.
(3) Societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritat de stat, precum si regiile autonome, de subordonare centrala si locala, care au inregistrat pierderi sau au primit subventii din fonduri publice in anul precedent, nu pot achizitiona tiparituri si alte bunuri pentr zile festive, inclusiv zile aniversare.”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.