BAC 2017. Examenul naţional a început cu probele de dat „bună ziua”
Absolvenţii de liceu intră, de astăzi, în examenul maturităţii – Bacalaureatul, sesiunea de vară. Potrivit datelor oferite de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, prof. Mirela Blemovici, în unităţile liceale din judeţul nostru, din promoţia curentă vor susţine examenul 2.647 de candidaţi. Lor li se adaugă 441 de absolvenţi din promoţii anterioare, adică un total de 3.088 de aspiranţi la obţinerea diplomei de Bacalaureat.
Primele probe ale Bacalaureatului sunt cele aşa-zis „orale”, la care elevii nu primesc note şi nici calificative admis/respins, ci îşi află nivelul de competenţe: experimentat, avansat şi mediu. Astăzi este programată proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Testarea se va desfăşura şi mâine. Candidaţii vor primi texte literare şi nonliterare, ficţionale şi nonficţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
În zilele de 8 şi 9 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 şi 13 iunie – evaluarea competenţelor digitale, iar pe 14 – 16 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Adevăratele „hopuri” ale Bacalaureatului sunt probele scrise şi în special proba obligatorie a profilului, respectiv Matematica. Probele scrise încep din 26 iunie, când va fi susţinut examenul la Limba şi literatura română. Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, pe care o susţin candidaţii care au studiat în limbile minorităţilor naţionale. Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar examenele din sesiunea de vară se încheie pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării.
Pentru a fi declarat admişi, candidaţii trebuie să susţină (de fapt, doar să se prezinte la ele şi să nu refuze să răspundă) toate probele de competenţe, iar la probele scrise pot să ia şi note de 5.00, dar notele de la fiecare probă în parte, adunate şi împărţite trebuie să dea o medie de minim 6.00.
Fără telefoane mobile sau orice altă sursă de „inspiraţie”
În ciuda faptului că nu prea se poate produce vreo fraudă la probele de competenţe şi că nu au nici o miză, regulile sunt aceleaşi şi nerespectarea lor atrage eliminarea candidaţilor. „Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Pe 5 iulie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.
Înscrierea candidaţilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face imediat, între 11 şi 14 iulie. Pe 27 iulie urmează să se înscrie cei care au promovat examenele de corigenţe.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.