La Ambulanţa Braşov sunt folosite inclusiv autosanitare cu 600.000 de kilometri la bord
Mai mult de jumătate dintre cele 60 de autosanitare ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov au o vechime mai mare de 10 ani sau peste 600.000 de kilometri, conform datelor oferite de reprezentanţii instituţiei.
În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov mai sunt 11 ambulanţe, care au între 100.000 şi 200.000 de kilometri la bord. Şapte dintre acestea au anul de fabricaţie 2008, iar patru – 2013. „Bineînţeles că sunt folosite zilnic şi intervin la 70% din situaţiile de urgenţă din judeţ”, a precizat reprezentantul ISU Braşov, cpt. Ciprian Sfreja.
Informaţiile au fost solicitate în condiţiile în care reînnoirea parcului auto la serviciile judeţene de ambulanţă şi serviciul SMURD a devenit motiv de ceartă între oficialii din Ministerul Sănătăţii şi cei din Ministerul de Interne.
Scandalul s-a iscat între ministrul Sănătăţii, Florian Bodog şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Totul a pornit de la o declaraţie făcută şeful de la Sănătate, Florian Bodog, potrivit căruia acordul semnat în 2016 de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne privind achiziţia de noi ambulanţe nu mai este valabil în baza noii legislaţii din domeniul achiziţiilor publice, el fiind făcut pe vechea lege. Prin urmare, ANAF a cerut un încheierea unui noi protocol care să fie semnat cât mai repede, astfel încât o nouă procedură de achiziţie să fie pusă pe SEAP.
De cealaltă parte, doctorul Raed Arafat susţine că tergiversarea cumpărării de noi autosanitare pune în pericol viaţa pacienţilor. Primele ambulanţe noi ar putea intra în folosinţă abia la jumătatea anului 2018.
„S-a ajuns aici din cauza blocajelor şi modului în care am fost sabotaţi, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi mă refer aici la funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanţă şi SMURD. Am ajuns într-o situaţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol. Am aşteptat şi am sperat că semnalele de alarmă date, de mine şi de unii colegi din sistemul de urgenţă, în ultima perioadă, să fie înţelese şi să stăm la masă să găsim soluţiile optime”, a explicat doctorul Raed Arafat.
Premierul Sorin Grindeanu a intervenit între cei doi oficiali, susţinând că se încearcă rezolvarea problemei. „Situaţia achiziţiei de ambulanţe este în atenţia mea şi a echipei mele. Am avut discuţii, în ultimele săptămâni, cu doamna ministru Carmen Dan, cu domnul ministru Bodog şi cu domnul secretar de stat Arafat. Săptămâna viitoare, imediat ce domnul Arafat revine în ţară, mă voi întâlni cu toţi trei, pentru a clarifica problema. Important e ca pacienţii români să beneficieze cât mai rapid de servicii moderne de ambulanţă”, a scris Grindeanu, ieri, pe pagina sa oficială de Facebook.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.