Grevă japoneză la Primăria Braşov!
Salariaţii din Primăria Municipiului Braşov se vor afla în grevă japoneză pe durata zilei de mâine, în semn de protest, ca urmare a modului de desfăşurare a dezbaterilor publice, în Comisia de muncă, familie şi protecţie socială din Senat, pe seama proiectului legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform preşedintelui de sindicat, Bianca Calinschi.
Decizia a fost luată în contextul în care Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a trimis un comunicat prin care a anunţat profunda indignare faţă de modul în care s-au desfășurat dezbaterilor publice privind proiectul Legii salarizării.
„Toată dezbaterea nu a fost decât un simulacru care a avut drept scop crearea unei aparențe de legimitate a unui proiect de act normativ prin care se instituie un tratament salarial diferit, pentru cei care au aceleași funcții și desfășoară aceeași activitate, în funcție de interese și afinități obscure. Ori, neasumarea răspunderii Guvernului pentru acest proiect a fost justificată public prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbaterea acestuia, pentru «a da forța necesară unei astfel de legi»”, scrie în comunicat.
Sindicaliştii susţin că proiectul de lege nu reglementează o salarizare unitară, „atât de necesară în vederea eliminării dezechilibrelor și haosului din sistemul bugetar”.
Sporuri fără fundament
Potrivit FNSA, proiectul nu ține cont de salariile existente în plată, nu echivalează funcțiile intersectoriale și reglementează acordarea unor sporuri fără nici un fundament, ceea ce va duce la alte inechități.
Sindicaliştii au exemplicat cu sporul pentru condiţii vătămătoare: „Sporul pentru condiții vătămătoare este procent din salariu și nu în acord cu timpul în care se desfășoară activitatea în condițiile respective, cum de altfel au propus toate sindicatele, întrucât acesta afectează starea de sănătate și nu nivelul salarial”.
La fel, sporul pentru titlul de doctor este condiţionat de desfăşurarea activităţii în domeniul respectiv nu şi de cerinţa postului, întrucât salariul este corespunzător postului, nu persoanei.
„Pe de altă parte, proiectul nu are o abordare unitară în stabilirea salariilor. Fără nici o justificare, unele salarii sunt stabilite la gradația zero, altele conțin sporul de vechime la nivel maxim care raportate la salariul minim din 2022 dau coeficienţi diferiţi, în dezavantajul celor cu gradaţia zero.
Pericol de politizare a funcţiei publice
Cum proiectul nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar, invocând așa zisă autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală, „situație în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar”, se menţionează în comunicat.
Stabilirea nivelului salariilor de bază de către aleşi ar avea ca urmare politizarea excesivă a funcţiei publice şi la o discriminare a administraţiei publice locale faţă de cea cetrală şi de celelalte sectoare din domeniul bugetar.
„Pentru eliminarea haosului existent, era nevoie de o colaborare strânsă între cei care elaborau legea și partenerii sociali în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru elaborarea unei legi care să înlăture dezechilibrele și să fie predictibilă pe termen lung”, susţine FNSA.
În continuare, FNSA apreciază că reglementările din cuprinsul proiectului sunt în contradicţie cu principiile care au stat la baza elaborării lui: nediscriminare, egalitate, importanţa socială a muncii, transparenţa mecanismului de stabilire a drepturilor salariale. De asemenea, proiectul nu ar ţine cont de decizia CCR nr. 794/2016, conform căreia actul normativ de reglementare a salariilor trebuie să realizeze cel puţin alinierea salariilor la nivelul salariului maxim al familiei ocupaţionale. Sindicaliştii acuză şi că proiectul interzice dreptul la negociere colectivă, garantat de Constituţie.
FNSA ameninţă cu blocarea activităţii în administraţia publică locală
În fine, FNSA solicită reluarea dezbaterilor cu partenerii sociali, în vederea înlăturării tuturor neregulilor precizate, înainte ca proiectul să fie dezbătut şi adoptat în Parlament. „În situaţia în care Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, care este Camera decizională, nu va ţine seama de propunerile noastre, vom declanşa acţiuni de protest, ajungând până la blocarea activităţii în administraţia publică locală”.
De altfel, unii angajaţi din Bucureşti şi din ţară au declanşat de astăzi acţiuni de protest (în majoritatea cazurilor fiind vorba despre grevă japoneză).
Dacă nu vor fi luate în seamă, săptămâna viitoare, când proiectul Legii salarizării va fi dezbătut în plenul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor, sindicatele din administraţia publică locală ameninţă că vor organiza miting în faţa Palatului Parlamentului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.