BRAȘOV. Universitatea Transilvania cedează teren pentru sediul SRI şi pentru Ocolitoare
Terenul de 30 de hectare din care se „rup” bucățile este proprietate publică a statului și a fost transmis din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov în administrarea Universității „Transilvania” din Brașov, prin Legea nr. 119/2008, în scopul construirii unui campus universitar. Pe o parte s-a construit Institutul de Cercetare-Dezvoltare, iar în ultimul an au apărut două solicitări de transmitere a unor suprafețe de teren către Serviciul Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Brașov, respectiv, către Ministerul Transporturilor. Senatul Universității, în primul caz, și Consiliul de Administrație, în al doilea, au aprobat solicitările și s-a procedat la dezmembrare, iar pentru a finaliza demersurile a fost elaborat un proiect de hotărâre de Guvern. În nota de fundamentare se arată că Universitatea „Transilvania” din Brașov a efectuat dezmembrarea în trei loturi a terenului cu suprafața de 300.000 mp, situat în municipiul Brașov, strada Institutului nr. 10, după cum urmează: a) imobilul-teren lot 1, având suprafața măsurată de 279.083 mp; b) imobilul-teren lot 2, având suprafața măsurată de 20.000 mp și c) imobilul-teren lot 3 având suprafața măsurată de 917 mp. Lotul 2, de 20.000 de mp, va fi transmis SRI pentru a-și edifica un nou sediu. „Serviciul Român de Informații, prin Direcția Județeană de Informații Brașov, deține, în administrare, un imobil cu destinația de sediu, situat în municipiul Brașov, str. Prundului nr. 10, județul Brașov. Spațiile necesare desfășurării activității specifice ale Direcției Județene de Informații Brașov sunt insuficiente și nu asigură capacitățile operaționale pentru desfășurarea activității, cu impact asupra măsurilor de securitate a muncii. Imobilul în care funcționează, în prezent, Direcția Județeană de Informații Brașov este deteriorat necesitând intervenții, și, totodată, este încadrat în clasele de risc seismic II și III, iar reabilitarea imobilului nu este posibilă fără întreruperea activității. Acesta este situat în centrul istoric al municipiului Brașov, într-o zonă aglomerată și greu accesibilă. Pentru a rezolva problema spațiilor necesare Direcției Județene de Informații Brașov,Serviciul Român de Informații a identificat un teren, situat în municipiul Brașov, str. Institutului nr. 10, în suprafață de 20.000 mp, aflat în administrarea Universității „Transilvania” din Brașov. Drept urmare, prin adresa nr. 1660799/2016, Serviciul Român de Informații solicită acordul Universității pentru preluarea acestui teren în administrarea sa. Prin Hotărârea Senatului Universității nr. 5/2016 se aprobă transferul terenului propus de Serviciul Român de Informații”, se arată în nota de fundamentare a HG.
În plus, unul dintre imobilele din curtea SRI de pe strada Prundului, zona Şchei, a fost scos la vânzare, fiind vorba de un conac boieresc, retrocedat vechilor proprietari încă din 2012.
O „bucățică” pentru tronsonul III
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, a inițiat demersurile necesare în vederea realizării obiectivului de investiții, coridorul investiției de utilitate publică „Varianta de ocolire a municipiului Brașov – tronson III-DN.13-DN1 pe raza localității Brașov”. În vederea realizării obiectivului de interes public sus-menționat, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, a identificat că terenul în suprafață de 917 mp, administrat de către Universitatea „Transilvania” din Brașov, face parte din obiectivul de investiții demarat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, drept urmare a făcut demersuri către Universitate în vederea dezmembrării suprafeței de 917 mp . Prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Universității din data de 19.04.2016 se aprobă dezmembrarea terenului în suprafață de 917 mp pentru realizarea investiției „Varianta de ocolire a municipiului Brașov – tronson III-DN.13-DN1 pe raza localității Brașov”.
„Precizăm că, în conformitate cu corespondența purtată cu Universitatea „Transilvania” din Brașov, bunurile imobile care fac obiectul prezentului act normativ nu sunt grevate de sarcini, nu fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată ori a unor cereri de restituire conform legilor proprietății în vigoare. Necesitatea, oportunitatea și realitatea datelor prezentate în proiectul de act normative reies din documentele existente la nivelul Ministerului Educației Naționale, Serviciului Român de Informații și la nivelul Ministerului Transporturilor”, se mai menționează în documentul amintit.
Citiți și:
BRAŞOV. De ce trebuie SRI să-şi construiască o nouă cale de acces în instituţie?
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.