BRAŞOVUL, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă
Un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare speranţă de viaţă din România, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2015, consemnate într-o analiză a Ziarului Financiar.
Potrivit ZF, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi Sibiu (76,2 ani). La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani, ceea ce înseamnă că un bucureştean trăieşte, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât media naţională.
Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională şi cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bucureşti. În clasamentul judeţelor cu cea mai redusă speranţă de viaţă se mai află Călăraşi (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) şi Olt (74 ani).
În ceea ce priveşte durata medie a vieţii pe sexe, statisticile arată că, în medie, femeile au o speranţă de viaţă de aproape 79 de ani, în timp ce bărbaţii au o durată medie a vieţii de 72 de ani.
Speranţa de viaţă, indicatorul care arată starea de sănătate a populaţiei unei ţări, a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a specialiştilor în demografie, care avertizează asupra faptului că guvernele trebuie să îşi facă planuri pentru creşterea duratei medii a vieţii, dar şi pentru recuperarea mai rapidă a decalajelor faţă de statele dezvoltate, pentru că în prezent progresul tehnologic o permite.
De altfel, România are un decalaj de 7 – 8 ani la speranţa de viaţă faţă de alte state din Europa de Vest, iar valorile cele mai mici ale speranţei de viaţă la naştere sunt în ţările ex-comuniste, cu niveluri mai îngrijorătoare la bărbaţi, potrivit unor prezentări ale profesorului Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române.
În Franţa, ţară care a acordat în ultimele decenii o atenţie deosebită îmbunătăţirii indicatorilor demografici, speranţa de viaţă a populaţiei a fost de 82,8 ani în 2014, cu aproape 8 ani mai mare ca în România, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În plus, durata medie de viaţă în rândul femeilor din Franţa a fost de 86 de ani în 2014, în timp ce a bărbaţilor a fost de 82,8 ani în acelaşi an.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.