Expres

Și Google sărbătorește Ziua Muncii

 

Ziua Muncii este celebrată astăzi de Google cu un Doodle Special, ce evocă era sărbătoarea tradițională a proletariatului în vremea comuniștilor.

Contrar aparențelor întreținute după 1945, Ziua Muncii nu e o sărbătoare inventată de comuniști: în statele capitaliste, 1 Mai se celebra cu același sârg și, de fapt, scânteia primului 1 Mai s-a aprins chiar în Statele Unite ale Americii. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din 1886 din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Pentru a se dezice de socialiști, Federația Americană a Muncii a fixat cu ajutorul Congresului o nouă sărbătoare legală în calendar – Labour Day – în prima luni din septembrie.
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890, evenimentul fiind redus, fără „tulburări muncitorești” importante. În perioada regimului comunist, de 1 mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ținute festive fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe. În cinstea „clasei muncitoare”, în fabrici și uzine se organizau întreceri socialiste, – apărând ironica lozincă: „sărbătorim 1 Mai prin muncă” -, se acordau medalii și ordine ale muncii. Indiferent de epocă, an de an, de 1 mai, românii au sărbătorit Ziua celor ce muncesc…, odihnindu-se. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectându-se cu produsele „tradiționale”: mici și bere. În timp ce românii sărbătoresc prin nemuncă, în lume se organizează marșuri și mitinguri în favoarea respectării drepturilor celor ce muncesc.

Citiți și:

Prima zi din Florar, ziua pelinului și a bețivilor. Tradiții și superstiții


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button