Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Se doreşte redeschiderea a două fabrici din industria de apărare

  • PIC_0179_235087.JPG
 

Este un fapt binecunoscut că industria românească de apărare a ajuns într-un punct critic. Oficialii instituţiei în subordinea căreia se află companiile din sector nu neagă acest fapt, astfel că sunt în căutare de soluţii de revigorare, prin asta înţelegându-se retehnologizare acolo unde este posibil şi reînceperea producţiei în unele fabrici închise de ani buni, cum sunt şi cele din judeţul Braşov, Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi din Făgăraş. O problemă foarte importantă la care ar trebui găsită rapid o soluţie este cea a resursei umane, având în vedere că ani la rând, numărul angajaţilor din industria de apărare a fost redus.

În acest context, Ministrul Economiei, Mihai Tudose, împreună cu Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca (cu rol de gazdă, fiind braşovean), secretarul de stat Ion Radu şi prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, au făcut astăzi o vizită de lucru la cele două unități braşovene amintite din industria de apărare.

Industria românească de apărare, în care includem componenta braşoveană, pentru că judeţul Braşov are şase intreprinderi mari, se află la limitele sale de existenţă, începând cu cele mai fericite, IAR Ghibav, care are cu un nou contract – Airbus şi ajungând la cele două care sunt închise”, a precizat Mihai Tudose, în conferinţa de presă organizată după vizita în teritoriu.

Oficililor guvernamentali li s-au alăturat echipe mixte din care au făcut parte reprezentanţi ISU, ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei de Mediu, întrucât se doreşte redeschiderea celor două fabrici, însă există un impediment de ordin administrativ, cel al avizelor de funcţionare.

La Făgăraş, de exemplu, am ajuns într-o situaţie absolut hilară. Am reuşit să facem retehnologizarea, pentru a redeschide două secţii, însă nu reuşim să depăşit partea de hârţogăraie pe mediu. Este chiar un paradox cu ce ne confruntăm. Nu putem să-i dăm drumul, pentru că lipseşte o autorizaţie şi nu putem obţine autorizaţia, pentru că nu i-am dat încă drumul”, a mai spus Tudose.

Ministrul Economiei este oarecum mulţumit de activitatea altor trei societăţi de profil din Braşov, respectiv Tohan Zărneşti, Metrom şi Carfil, „unde lucrurile stau ceva mai bine”.

Speranţa guvernanţilor este ca până la finele acestui an problemele să fie depăşite – cum ar fi şi cea a forţei de muncă, având în vedere că în ndustria de apărare limita de vârstă este de 54 de ani, după cum a afirmat Ministrul Economiei – iar fabricile din Victoria şi Făgăraş să-şi reia activitatea.

Amintim că la Fabrica de Pulberi din Făgăraş, investiţiile au fost realizate cu bani de la bugetul statului. Doar în ultimii doi ani, unitatea a primit un milion de euro, după cum a nuanţat Tudose. Lucrările de modernizare au durat doi ani, iar 70% din vechile fabrici au fost refăcute. Unităţile sunt deţinute de societatea Romarm, peste 80% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei.

Pe de altă parte, să ne amintim că Guvernul a decis în 2014 anularea obligaţiilor fiscale, în cuantum total de 1,1 miliarde lei, datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv contextul regional geopolitic care „impunea întărirea capacităţii de apărare” a României.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zărneşt, Carfil, Metrom, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Fabricii de Pulberi Făgăraş.

Premierul de atunci, Victor Ponta, a argumentat că toate fabricile de tehnică militară din România erau condamnate la faliment fără ştergerea datoriilor istorice, iar ministrul Economiei de la acea dată, Constantin Niţă, a declarat că industria de apărare trebuie revigorată astfel încât „să existe mijloacele necesare de a apăra ţara”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button