Veste sumbră pentru bolnavii de cancer!
Producătorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează afecţiuni onocologice au anunţat că renunţă la autorizaţia de punere pe piaţă, practic, retrag medicamentele. Aceştia invocă motive comerciale. Deşi în urmă cu două zile ministrul Sănătăţii Florian Bodog nu vedea nici o problemă, ieri, presat de jurnalişti, ministrul a recunoscut criza şi spune că va căuta soluţii pentru ca bolnavii de cancer să aibă acces la tratament şi după epuizarea stocurilor.
Procedura de nevoi speciale nu ar fi însă pe placul şefului său, premierul Sorin Grindeanu. El a făcut referire recent în mod critic la reţeaua citostaticelor, iniţiată de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu pe vremea când nu era membru al Guvernului, prin care mulţi oameni au fost salvaţi.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), braşoveanul Cezar Irimia, aproximativ 110.000 de pacienţi au fost depistaţi în ultimul timp cu această afecţiune. Conform estimărilor realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc aproape un milion de bolnavi de cancer. Şi alţi pacienţi se confuntă cu lipsa medicamentelor. Peste 1.300 de bolnavi de hemofilie nu mai au pastile de două luni, iar peste 70.000 de bolnavi de Parkinson au rămas fără un medicament vital. Totodată, bolnavii de diabet să plâng că abia găsesc insulină în farmacii.
Pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului apar mai multe anunţuri îngrijorătoare ale producătorilor de medicamente: se retrag de pe piaţa românească. Decizia este pusă pe seama măsurii PSD de a reduce cu 35% preţul medicamentelor inovative care au ieşit de sub protecţia patentului.
E vorba despre medicamente vitale pentru cei care suferă de cancer de colon, pulmonar, ovarian, mamar, leucemii sau chiar despre un calmant al durerilor destinat pacienţilor în fază terminală. Medicii susţin că impactul va fi devastator pentru bolnavi.
Ce spune ministrul Sănătăţii
Pe de altă parte, Florian Bodog a declarat, la Realitatea Tv, că pacienţii nu trebuie să se neliniştească: „E vorba de 11 molecule, și nu de 11 producători. La momentul la care am aprobat acest lucru, am avut o discuție cu importatorii. Noi am respectat totate solicitările pe care asociațiile de pacienți le-au avut. Am avut solicitări de retragere de pe piață de la companiile care produc medicamentele. Pacienții nu trebuie să se neliniștească. Atunci când companiile vor retrage medicamentele, vom căuta soluții. Pentru unele medicamente există alternative mai ieftine”.
În plus, ministrul a mai spus că este luată în calcul scăderea taxei de 20% şi a mai anunţat că vor exista discuţii cu Ministerul de Finanţe în acest sens: „Noi suntem primul guvern în care am cerut modificarea taxei de 20% la medicamentele generice. Nu pierdem vremea, suntem în plin proces de decizie. Guvernul este total angajat în a rezolva politica pacienților români. Este luată în calcul scăderea taxei de 20%. Se fac în momentul de față evaluări. Susținerea mea pentru reducerea taxei se va face după discuțiile cu Ministerul de Finanțe”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.