BRAȘOV. Producția elicopterului Airbus H215 se amână din nou
Reprezentanții Airbus Helicopters estimează că primele elicoptere H215 vor fi produse din 2019 la Ghimbav, mai târziu decât sperau iniţial. Amânarea apare fiindcă nu sunt încă destule comenzi, Airbus stabilind un prag de 16 unităţi pentru fabrica a cărei construcţie a început anul trecut, spune directorul grupului francez pentru România, Serge Durand. El adaugă că producţia ar putea să înceapă mai repede dacă piaţa globală îşi revine. Pe de altă parte fabrica Airbus care se ocupă de mentenanța și modernizarea elicopterelor la Ghimbav are multe comenzi şi funcționează la capacitate maximă. În toamna trecută cei de la Airbus spuneau că ar vrea că primul elicopter H215 să fie produs spre final de 2017, acum câteva luni termenul înaintat a fost 2018, iar ieri Serge Durand, şeful Airbus Helicopter România, a declarat că un termen realist ar fi 2019, fiindcă „piaţa mondială trebuie să îşi revină”. Durand explică că întreaga piaţă are probleme fiindcă stagnează şi multe proiecte suferă întârzieri. Anul trecut a fost unul slab pentru toată piaţa elicopterelor, fiindcă multe ţări şi-au reprogramat achiziţiile şi un factor important ţine de faptul că preţul petrolului este foarte scăzut şi sunt folosite multe elicoptere la operaţiuni offshore.
Şeful companiei spune că nu „îngheaţă” proiectul, nu renunţă la angajări şi la calificări şi că totul este gata pentru momentul când piața îşi revine. Planul este ca la Ghimbav, în noua fabrică, să se facă 15 elicoptere/an, însă pentru că totul să înceapă, Airbus trebuie să aibă 16 comenzi ferme. Din acel moment vor trece opt-zece luni până când toate utilajele vor fi pregătite pentru începerea producţiei. Ca exemplu, şeful Airbus spune că în primul an ar putea fi produse două-trei elicoptere, iar în al doilea cinci unităţi. Preţul unui elicopter este în jurul a 15-20 milioane euro, însă variază mult în funcţie de dotările instalate. Planul este ca în câţiva ani la fabrică să lucreze 350 de persoane. În 2019 producţia va urma să fie mică, însă va creşte treptat. Oficialul francez spune că există comenzi pentru Airbus România, însă mai puţin de 16. Ţări precum Spania, Germania şi Chile au comatndat elicopterul H215.
Contracte de modernizare 75% pentru export
În schimb, Airbus Helicopters România (AHRO) a semnat un contract cu Finlanda prin care va aduce la fabrica din Braşov elicoptere Super Puma pentru a fi modernizate şi transformate în H215, cea mai nouă versiune a Puma. Potrivit directorului general AHRO, în octombrie-noiembrie 2017 vor fi aduse la fabrica din Ghimbav Braşov primele două elicoptere Super Puma care vor fi modernizate.
În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită. „Acordul semnat de curând, cu sprijinul total al Ministerului Economiei, are scopul de a ne uni forţele pentru a asigura autonomie totală în livrarea şi mentenanţa elicopterelor. Este foarte important în materie de strategie”, a precizat Serge Durand.
Airbus Helicopters este prezent în România de peste 15 ani prin centrul de întreţinere şi reparaţii Airbus Helicopters România. Cifra de afaceri a societăţii este generată în proporţie de 75% de contractele pentru export, în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Finlanda şi Emiratele Arabe Unite. Fabrica Airbus Helicopters Industries din Ghimbav, cu suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi, a fost inaugurată în 2016 şi va găzdui producţia elicopterului H215 în România.
Airbus Helicopters România (AHRO) este un joint-venture între compania franceză Airbus Helicopters şi IAR Braşov. IAR Braşov este o companie de stat din domeniul aeronauticii specializată în producerea şi mentenanţa elicopterelor. În 2016, compania a avut o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro şi 316 angajaţi. IAR Braşov oferă pentru Armata română şi clienţii internaţionali servicii diversificate precum mentenanţă, reparaţii, modernizarea elicopterelor militare şi aprovizionarea cu piese de schimb.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.