Sănătate

La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați produse „bio” sau „eco”

 

Comisarii Protecției Consumatorilor au aplicat 61 de amenzi însumând aproape 200.000 de lei și tot atâtea avertismente, după ce au au controlat operatori economici care aveau la vânzare produse alimentare ecologice. De asemenea, au oprit definitiv de la comercializare 49 de kilograme de alimente ecologice improprii consumului uman, iar alte 751 de kilograme de produse, valorând aproximativ 41.000 de lei, au fost oprite temporar la de vânzare, până la remedierea neconformităților constatate.

Printre altele, comisarii au găsit produse expirate sau cu ambalajele deteriorate sau cu abateri privind etichetarea, produse cu parametrii neconformi, dar și produse care aveau atribuite calitățile de „ecologice” sau „biologice”, deși nu se încadrau în prevederile legale privind aceste categorii. De asemenea, au fost descoperite abateri referitoare la modul de expunere la comercializare și la înscrierea declarației nutriționale (aceasta fie lipsea, fie era eronată).
Verificările au avut loc în 20 – 24 februarie, dar bilanțul a fost făcut public doar la sfârșitul săptămânii trecute, fiind însoțit de sfaturi pentru consumatori.

Iată RECOMANDĂRILE pentru consumatori:

La cumpararea produselor alimentare ecologice acordați atenție deosebită aspectului produsului;

Urmăriți modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie să conțină următoarele elemente:
(a) denumirea produsului alimentar;
(b) lista ingredientelor;
(c) orice ingredient sau adjuvant tehnologic menționat în anexa II sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs menționat care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modificată;
(d) cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
(e) cantitatea netă de produs alimentar;
(f) data durabilității minimale sau data limită de consum;
(g) condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
(h) numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat la articolul 8 alineatul (1);
(i) țara de origine sau locul de proveniență, în cazurile menționate la articolul 26;
(j) instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
(k) pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;
(l) o declarație nutrițională.

– Suplimentar etichetarea trebuie să conțină, obligatoriu, următoarele elemente:
(a) numărul de cod al autorității sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului care a desfășurat cea mai recentă operație de producție sau procesare;
(b) sigla Comunității în cazul produselor alimentare preambalate;
(c) în cazul în care se utilizează sigla Comunității, o indicație a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul apare în același câmp vizual cu sigla, sub una dintre următoarele forme, după cum este cazul:
– “Agricultură UE”, atunci când materia primă agricolă a fost cultivată în UE;
– “Agricultură non-UE”, atunci când materia agricolă primă a fost cultivată în țări terțe;
– “Agricultură UE/non-UE”, atunci când o parte din materia agricolă primă a fost cultivată pe teritoriul Comunității, iar altă parte a fost cultivată în țări terțe.

Mai multe informații și sfaturi găsiți AICI!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button