Expres

EXERCIȚIU. Patru zile de alarmă în toată țara

 

Sirenele vor răsuna în toată ţara, începând de mâine, 18 aprilie, ca parte a unui amplu exerciţiu de alarmare, pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă îl realizează la nivel naţional. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, recomandă populaţiei să urmărească informările ISU şi DSU referitoare la exerciţiul ce vizează testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. „Este un exerciţiu prin care testăm sirenele, obişnuim populaţia şi încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă cînd sună aşa sau ce înseamnă cînd sună altfel. Exerciţii similiare s-au făcut şi în alte ţări. Dacă luăm Germania, recent a avut loc un exerciţiu pe plan naţional prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică”, a anunţat Arafat într-o conferinţă de presă la sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat a spus că acest gen de exerciţiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp şi este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene. „Sirenele sunt cele care există la acest moment şi, bineînţeles, unul din lucrurile care o să fie analizat în acest exerciţiu este dacă s-au auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite. Pentru că sunt unii care şi-au izolat apartamentele foarte bine şi poate că sirenele nu se mai aud aşa de bine şi atunci sunt sisteme alternative de alertare, (…) cum sunt sistemele pe care vrem să le implementăm în colaborare cu mass-media (…) şi am apelat la toţi reprezentanţii mass-media să ne ajute prin transmiterea unor mesaje instantanee cînd este vorba de o situaţie de urgenţă”, a precizat Arafat.
La nivel naţional, există peste 7.700 de mijloace ce pot fi utilizate în cazul unor dezastre.
Exerciţiul denumit PROCIV 2017 se desfăşoară în perioada 18 – 21 aprilie. Vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, în intervalul orar 10.00 -15.00, populaţia va auzi semnalul de alarmare compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare. De asemenea, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exerciţiu“. IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Sirenele sunt folosite pentru alarmare în câteva situații:

• Pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor
• În cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase
• În cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă
• Pe timpul conflictelor armate

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button