[ViDEO] BRAȘOV. Prefectul le-a cerut primarilor să facă localitățile „lună”
Prefectul Braşovului, Marian Rasaliu (video), a făcut astăzi o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă cetăţenii din judeţ, cele pe care le-a identificat în perioada de o lună scursă de la învestirea sa. Pe lângă întârzierile în aplicarea legilor fondului funciar, în multe localităţi situaţia proprietăţilor fiind foarte încâlcită, o gravă problemă o reprezintă gunoaiele care sufoca localităţile, mai ales în apropierea apelor.
Angajaţii Instituţiei Prefectului şi reprezentanții Gărzii de Mediu au efectuat în decursul ultimelor zile mai multe controale în localitățile din județ, în ceea ce privește gunoaiele depozitate necorespunzător. Printre exemplele negative se numără comuna Jibert, satul Dacia, unde s-a cerut ca, în termen de 30 de zile, problema depozitării deşeurilor să se rezolve. Nici la Ungra nu stau lucrurile mai bine, Oltul fiind o groapă de gunoi. „Jale şi mizerie am întâlnit pe unde am fost, este ceva incredibil”, a spus prefectul. Au fost însă şi localităţi care au reuşit să rezolve în timp util situaţia depozitării gunoaielor: este vorba despre Budila, comună dată drept exemplu de curățenie, după ce numai cu zece zile în urmă era la fel de mizeră.
„În urma vizitelor efectuate împreună cu aparatul din Prefectură în zona localităţilor Jibert, Dacia, Rupea, Ungra am constatat grave nereguli privind depozitarea deşeurilor. Într-o primă fază, am transmis primarilor rugămintea de a lua măsurile necesare pentru salubrizarea zonelor ce le aparţin, sancţionarea nefiind o soluţie în această fază. Dacă în urmă cu 10 zile în localitatea Budila erau o sumedenie de deşeuri si mizerii, ieri această localitate era una salubră şi pe care o pot da astăzi ca exemplu pozitiv. În zona Dacia-Jibert deşeurile sunt aruncate pe câmp, în localitatea Ungra la fel, primarii promiţând că vor face tot posibilul pentru remedierea acestor probleme. În 30 de zile sper ca lucrurile să arate altfel, iar aceste localităţi să nu se mai regăsească pe lista exemplelor negative”.
Rasaliu crede că, așa cum s-a întâmplat la Budila, forța de muncă pentru salubrizare poate fi asigurată, conform legii, de cei care primesc ajutor social.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a recunoscut că situaţia se datorează şi faptului că multe dintre localităţi nu au depozite conforme de deşeuri şi nici nu au bani să facă altele ecologice şi să le închidă pe cele necorespunzătoare. „Trebuie să încheie contracte cu firme de salubrizare, care să transporte deşeurile. Nu sunt bani, într-adevăr, dar se deschid proiecte de accesare de fonduri europene şi, împreună cu Garda de Mediu şi Consiliul Judeţean, va trebui să găsim soluţii la această problemă a gunoaielor”, a mai spus Rasaliu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.