112

BRAŞOV. Nu acceptaţi violenţa în familie!!!

 

Este recomandarea poliţiştilor. Dacă sunteţi agresaţi în mod repetat de către membrii familiei, cereţi ajutor. Nu trebuie să toleraţi violenţa în familie.

În acest context, polițiștii brașoveni au derulat ieri activități la nivelul județului pentru prevenirea violenței în mediul familial, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității.

În acest scop, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Brașov au organizat o întâlnire la sediul Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice la care au participat persoane aflate în situații de risc, fiind abordate subiecte precum factori care determină apariția comportamentului de violență intrafamilială, modalităţi de combatere a agresiunii survenite în mediul familial, modalitatea de obținere a ordinului de protecție și măsurile care pot fi luate de instanța de judecată în sprijinul victimei.

Invitați în cadrul dezbaterii au fost și reprezentanți ai Bisericii Reformate ”Casa Speranței” Brașov, care au prezentat serviciile pe care le pot oferi la nivel instituțional victimelor agresiunilor în mediul familial.

Recomandăm celor care se confruntă cu situaţii de acest gen, să nu tolereze în tăcere actele de violenţă asupra lor şi să solicite ajutor instituţiilor responsabile, astfel:

  • Sună la 112 – apel de urgenţă;
  • Mergi la cea mai apropiată secţie de poliţie pentru a depune plângere pentru abuzul suferit;
  • Mergi la cea mai apropiată unitate sanitară pentru a-ţi îngriji sănătatea;
  • Contactează Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul primăriei sau D.G.A.S.P.C. pentru a te informa cu privire la serviciile gratuite de care poţi beneficia.
  • Solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală;
  • NU UITA să iei documentele importante (certificate de naştere, certificat de căsătorie, cărţi de sănătate, documente cuprinzând analize medicale şi prescripţii medicale, card bancar, etc.) ;
  • Solicită Judecătoriei emiterea unui ordin de protecţie, dacă viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea îţi este pusă în pericol (Atenţie – există un formular în acest sens);

Ordinul de protecţie este una din noutăţile introduse prin legea nr 25/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin care se interzice:

– contactul agresorului cu victima, atât prin evacuarea agresorului din locuinţa comună, cât şi prin restricţiile privind apropierea de victimă, de copii şi alte rude ale ei, de locuinţa sau de locul de muncă al acesteia;

– suportarea de către agresor a chiriei şi /sau întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membrii de familie locuiesc;

– obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau tratament în scopul dezintoxicării etc. 

Ordinul de protecţie este executoriu şi poate acoperi o perioadă de 6 luni de zile. Cererea poate fi depusă de victimă, procuror, terţe persoane sau instituţii cu atribuţii de protecţie socială iar poliţia monitorizează şi ia măsuri în caz de nerespectare a ordinului de protecţie.

Informaţiile ne-au fost transmise de echipa coordonată de comisarul şef Mihaela Hermenean (foto).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button