112

BRAŞOV. Şi Avocatul Poporului a descoperit multe nereguli la Centrul de plasament „Azur” Victoria

 

În urma dezvăluirilor apărute în presa locală cu privire la condiţiile în care sunt cazaţi şi educaţi băieţii, cu vârste între 5 şi 21 de ani, din Centrul de Plasament „Azur” Victoria, reprezentanţii din Braşov ai Avocatului Poporului (AvP) s-au sesizat din oficiu și au efectuat o anchetă privind posibile abuzuri săvârșite asupra minorilor. Amintim că centrul este implicat şi într-un scandal de natură sexuală, în urma unei relaţii nepotrivite între unul dintre asistaţi, în vârstă de 17 ani, şi o fostă educatoare care ar fi putut să-i fie mamă, având peste 40 de ani.

La finele lunii trecute a fost finalizată ancheta şi au fost trasate concluziile, însoţite de recomandări pentru remedierea deficienţelor constatate.

În data de 13 martie, experții Biroului Teritorial Braşov, au efectuat o anchetă la acest centru de plasament în vederea verificării tuturor aspectelor ce au fost publicate de presă, inclusiv în Transilvania Expres, în urma vizitei la centru (în 14 februarie) a unei echipe a Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) Braşov.

Mai întâi, după cum se arată în raportul AvP, s-a stat de vorbă cu directorul interimar al instituţiei, Szekeres Janos, şi cu psihologul Szekeres Luminița (soţia primului menţionat), fiind vizitate şi centrele administrate, „Azur” (pentru copii) şi „Castanul” (pentru vârstnici), ambele făcând parte din Complexul de servicii Victoria.

Cu această ocazie au fost constatate iar neregulile prezentate în cotidianul nostru cu aproape două luni în urmă, motiv de supărare pentru Gheorghe Durnă, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, dar şi multe altele în plus, care a sistat alte vizite de către ASUM la centrele sociale din subordine din judeţ.

 

Aflaţi de aici:  BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur

Astfel, pe lângă condiţiile locative care lasă de dorit şi atmosfera austeră, aspră și neprietenoasă din centru, alte probleme identificate de experţii AvP sunt la fel de grave şi cu risc de traumatizare psihică a copiilor din centrul Azur.

La data efectuării anchetei, în centru se desfășurau lucrări de igienizare, reamenajare interioară, se zugrăveau pereți, erau parchetate mai multe dormitoare, urmând a se pune parchet și în restul camerelor, se repoziționau prizele și întrerupătoarele. În băi, pe holuri, în bucătării și în dormitoarele copiilor era curat, alternând piese de mobilier nou cu cel vechi. În unele camere erau depozitate televizoare vechi, parchetul cumpărat, saltele noi, chiuvete. Covoarele din camere sunt vechi și deteriorate, astfel că, și dacă se face curățenie aspectul dat este unul neplăcut. Camerele copiilor nu sunt personalizate, dau imaginea de camere în care nu locuiește nimeni, fără jucării, fără obiecte personale la vedere. Veiozele personale lipsesc, însă ni se precizează faptul că acestea au fost deja achiziționate, urmând a fi instalate. O parte din ușile de la dormitoarele copiilor nu au clanțe, broaște de închidere. Câteva calorifere de pe hol au aspect ruginit, având lipsă tabla de suport ce acoperă respectivul calorifer. Unele prize, întrerupătoare păreau smulse din perete, însă ni s-a spus că se lucrează la repoziționarea acestora. Grupurile sanitare aferente fiecărui etaj sunt dotate cu mașini de spălat rufe, chiuvete, WC-uri și spații destinate dușurilor. Unele dușuri au doar furtunul, lipsind capătul dușului, întrucât, susține domnul șef de centru, minorii preferă ca apa să vină cu presiune și smulg aceste capete de duș. Pe holuri găsim afișate desene, picturi ale copiilor din centru și un număr mic de obiecte realizate în atelierul de abilități practice”, conform raportului.

Sursa citată continuă seria neregularităţilor constatate: „Biblioteca centrului, deși deține un număr mare de cărți, peste 5.000 de volume, nu este amenajată într-un mod atractiv, ci dă impresia de dezordine, spațiu de depozitare, spațiu nefolosit, curățenie deficitară. Ne este precizat faptul că minorii nu citesc decât ce li se dă ca lectură obligatorie de la școală. Sala calculatoarelor este vizitată zilnic de minorii găzduiți în centru. Există și voluntari care predau copiilor engleză și informatică (în această sală). Din cele 15 calculatoare, funcționează 8, minorii având și acces la internet. Deși există o sala de activități sportive aceasta nu are aparate funcționale, aparatele de sport fiind stricate. În atelierul de creație, modelaj, pictură și abilități practice era totală dezordine, mizerie, cutii de carton depozitate. Acest atelier părea că nu a mai fost folosit din perioada sărbătorilor de iarnă. La fel în camera cu jucării, deși ni s-a spus că s-a făcut curat, pe covor era mizerie”.

Copii nervoşi distrug mobilierul?!

După cum a specificat expertul AvP care s-a ocupat de caz, „şeful centrului a precizat că uneori minorii cu stări de nervozitate sparg geamurile centrului, astfel că în mod provizoriu acestea sunt înlocuite cu policarbonat sau placaj, până la achiziționarea sticlei, geamului respectiv. Există probleme cu infiltrațiile de apă la tavanele din grupurile sanitare. Au fost efectuate mereu reparații de întreținere, însă se pare că problema este una de la țeava de canalizare, fiind necesară angajarea unei firme de specialitate care să dărâme/spargă peretele și să identifice problemele de la coloanele de scurgere”.

Toate acestea au fost aduse la cunoştinţa DGASPC Braşov, prin mai multe referate prin care s-a argumentat necesitatea achiziționării de covoare, scaune, mobilier, clanțe și broaște de uși, noptiere, cuiere cu oglindă, vopsea lavabilă, etc: „De asemenea, din referatul înregistrat cu nr. 352 din 17 februarie 2017 reiese că Szekeres Janos a informat D.G.A.S.P.C. Brașov că beneficiarii centrului distrug prizele și întrerupătoarele, chiar scoțându-le din perete, firele conductoare de curent rămânând la vedere și fără izolație electrică, motiv pentru care se solicită instalarea unui sistem de iluminat pe bază de senzori de mișcare în holurile de pe module, în grupurile sanitare și pe casa scării. Totodată, șeful de centru dorește să menționeze că: «o fotografie de moment nu reprezintă realitatea existentă». De exemplu, imediat ce au fost finalizate lucrările de reamenajare a spațiului pe etajul 1 și există deja pereți scriși, alți beneficiari au stricat zidăria”.

Se prgăteşte schimbarea managerului unităţii!

Experții AvP s-au deplasat şi la DGASPC Braşov, unde, din documentele puse la dispoziție și în urma discuțiilor purtate cu directorul adjunct al Direcției și șefa serviciului management de caz 1, se evidenţiază faptul că la nivelul coordonatorilor de servicii sociale din judeţ se cunoştea situaţia de la Victoria, având în vedere că centrul de plasament este monitorizat permanent, existând fișe în acest sens şi toate au recomandări și termenele de implementare a măsurilor dispuse.

Problemele privind curățenia deficitară, calitatea proastă a mâncării servite beneficiarilor centrului, mobilierul vechi alternează cu cel nou, ușile deteriorate, lipsa activităților, furturile între minori, sunt cunoscute de către DGASPC Brașov, motiv pentru care domnul Szekeres Janos, șef centru de plasament, a fost sancționat disciplinar cu avertisment în data de 7 martie 2017”, ne-au transmis reprezentanţii AvP.

De specificat este că şeful centrului social din Victoria, Szekeres Janos, ocupă acest post ca interimar, întrucât persoana titulară în urma unui concurs a devenit între timp viceprimar în orașul Victoria.

Cât privește situația referatelor de necesitate din lunile octombrie – noiembrie 2016 înaintate direcției de către Centrul de plasament, acestea nu au fost onorate din cauza faptului că banii pentru materialele solicitate nu se încadrau în bugetul alocat centrelor cu minori fără handicap. Șeful de centru trebuie să refacă aceste referate, unele au fost refăcute, o parte a materialelor solicitate s-a și cumpărat, iar cele rămase urmând a intra în procedura de achiziționare”, se mai menţionează în raport.

În urma analizării situaţiei descrise şi a discuţiei dintre Avocatul Poporului şi directorul adjunct al DGASPC Braşov, Daniela Luca, aceasta din urmă „apreciază că o schimbare de management în acest centru se impune, deși este greu de găsit o persoană competentă care să ocupe acest post pe perioadă determinată. Totodată, vrea să vadă dacă după termenul de 3 aprilie 2017, termen stabilit de A.J.P.I.S. Brașov pentru licențierea definitivă a centrului, lucrurile se vor schimba în bine”.

Printre recomandările făcute de AvP, în urma acestui studiu de caz, se numără verificarea și monitorizarea atentă a acestui centru de către DGASPC Brașov, până la îmbunătățirea condițiilor. În primul rând, ar fi necesară organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Complexului de servicii Victoria, inclusiv în privința posturilor de psiholog, în prezent fiind ocupat un singur post din cele trei din organigramă.

Personalizarea camerelor copiilor și tinerilor din centru, asigurarea în dormitoarele beneficiarilor a unei surse individuale de lumină, crearea unui mediu plăcut, confortabil, cât mai apropiat de ambianța familială, asigurarea unui program de întreținere și reparații, curățenie și igienă corespunzător în centru, sunt alte recomandări de ordin adminsitrativ, de care DGASPC trebuie să ţină cont. Mai mult, Directorul general, Gheorghe Durnă, va trebui să informeze instituţia Avocatul Poporului cu privire la măsurile dispuse.

CITIŢI ŞI

BRAȘOV. Abuzurile sexuale din Centrul de plasament Azur Victoria au intrat în atenția Avocatului Poporului

BRAŞOV. Femeia care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în Centrul de plasament Azur s-a ales cu dosar penal. Sunt supiciuni că a făcut avansuri şi altor minori

BRAŞOV. Directorul de la Protecţia Copilului a restricţionat accesul în Centrele de plasament după vizita ASUM la Azur-Victoria

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button