Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Dispute în CJ pe tema creditului contractat pentru aeroport

 

Consilierii judeţeni, întruniţi în această după-amiază, în şedinţă extraordinară de plen au aprobat, nu fără discuţii, propunerea executivului de prelungire a unui credit obţinut de la CEC Bank în urmă cu doi ani, de la 120 de luni (zece ani) la 144 de luni (12 ani). De asemenea, aleşii judeţeni au aprobat, prin aceeaşi hotărâre, prelungirea perioadei de tragere şi a celei de graţie până la data de 2 aprilie 2019. Contractul iniţial prevede că, până în 2 aprilie 2017, ar trebui să fie folosiţi toţi banii. În expunerea de motive şi în raportul aferente hotărârii se arată că prelungirile nu aduc nici un fel de costuri suplimentare Consiliului Judeţean. În aprilie 2015, CJ Braşov a încheiat un contract cu CEC Bank pentru un împrumut de aproximativ 30 de milioane de lei. Contractul a fost modificat prin act adiţional în septembrie 2015, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav – Etapa III” şi pentru obiectivul de investiţii Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. „Perioada de tragere a finanţării rambursabile contractate de la CEC Bank va expira la data de 2 aprilie 2017”, se arată în documentaţie.
„Din suma contractată nu a fost folosit nici un ban până în prezent, din cauza stadiului de derulare a procedurilor de achiziţii, a clarificării situaţiei juridice a terenului aferent aeroportului şi a procedurilor de obţinere a diferitelor avize”, a explicat Maria Dumbrăveanu, secretarul judeţului.
Pentru aeroport a fost definitivată până acum situaţia juridică a terenului, a fost actualizat studiul de fezabilitate şi este demarată procedura de achiziţie pentru elaborarea proiectului tehnic în vederea construirii căii de rulare alfa, a platformei de îmbarcare debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. În ceea ce priveşte lucrările la spital, în documentaţia aferentă HCJ se arată că este semnat contractul de lucrări: „Suma contractată este necesară în continuare pentru realizarea lucrărilor de investiţii”. Totuşi, pentru finanţarea lucrărilor la spital, administraţia judeţeană speră să obţină banii de la Compania Naţională de Investiţii.
Atât consilierul judeţean PER Ionel Spinean, cât şi liderul grupului PSD din CJ, Radu Mitric (video 1), au avut obiecţii la acest proiect. Ei consideră că aeroportul ar trebui făcut printr-un parteneriat public-privat, de către un operator internaţional, iar administraţia judeţeană să nu mai cheltuiască nici un leu în plus faţă de cele 24 de milioane de euro care s-au dus până acum, în principal pentru pistă. „Dacă nu-l prelungim, îl pierdem şi a necesitat proceduri greoaie, cu avize de la Ministerul de Finanţe. În prezent, nu se plătesc dobânzi, creditul nu este accesat şi nici prelungirea lui nu atrage costuri pentru Consiliul Judeţean. Este negociat în termeni foarte buni şi am considerat că este necesar să se prelungească, să rămână pentru perioada următoare ca un fond pentru proiectele pe care vrem să le finanţăm, fie pentru aeroport, fie pentru spitale. În cazul în care ajungem la concluzia că trebuie să-şi schimbe destinaţia, vom proceda în consecinţă, evident, tot printr-o decizie a colegilor din forul judeţean”, a punctat preşedintele CJ Adrian Veştea (video 2).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button