BRAŞOV. Şoferi, biciclişti şi motociclişti, roată-n roată pe aceleaşi şosele
Şoselele sunt folosite deopotrivă de automobilişti, motociclişti şi biciclişti.
Analiza accidentelor rutiere grave înregistrate în anul 2016 la nivelul județului Brașov relevă faptul că în procent de 71% din acestea au fost comise din vina conducătorilor auto și 5,23% din vina bicicliștilor.
„Rezultatele unei coliziuni între un autovehicul de tonaj superior și o motocicletă sau bicicletă, întotdeauna este în detrimentul celor din urmă, inclusiv a conducătorilor care, de regulă, suferă vătămări corporale grave. De aceea, toţi participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită care să ducă la evitarea producerii de victime omenești și pagube materiale”, a precizat comisar şef Mihaela Hermeneanu, de la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Braşov.
În acest sens Poliția Brașov recomandă:
- Conducătorilor auto:
- Să nu folosească benzile speciale destinate bicicliștilor. Este interzisă staționarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete.
- Să păstreze distanța laterală regulamentară (1,5 m) în depășirea oricărui vehicul pe două roți.
- Să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare.
- Să păstreze banda de circulație în viraje.
- Să fie foarte atenți înainte de a deschide portiera autovehiculului.
- Să nu claxoneze bicicliștii aflați la mică distanță de ei în trafic.
- Bicicliștilor:
- Folosiţi pistele destinate bicicliştilor.
- Folosiţi echipamentul de protecţie.
- Asigurați-vă că bicicleta este echipată cu lumini corespunzătoare și dispozitive fluorescent-reflectorizante, în stare de funcționare.
- Verificaţi starea tehnică a bicicletei, aceasta trebuie să aibă un dispozitiv eficient de frânare, sistem adecvat de direcție și sistem de avertizare sonoră.
- Semnalizaţi din timp şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare, și asigurați-vă că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția dumneavoastră.
- Evitați să ascultaţi muzică şi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta.
- Nu transportaţi obiecte voluminoase care vă pot stâjeni sau periclita deplasarea.
- Purtaţi haine de culori deschise, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea este obligatoriu să purtați îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.
- Reamintim faptul că pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
- Motocicliștilor:
- Fiți vizibili în trafic – folosiți luminile de întâlnire ale farului și semnalizați orice schimbare a direcției de mers.
- Folosiți pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, echipament reflectorizant.
- Respectați regulile privind efectuarea depășirii și nu creați surprize în trafic.
NU UITAȚI!
Viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor deci,
Nu confundați strada cu pista de concurs!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.