Economic

Aproximativ 12% din numărul total al firmelor din România au raportat anul trecut plăți restante la furnizori

 

Anul trecut, 12% din numărul total al companiilor din România au raportat plăți restante la furnizori, arată o analiză publicată astăzi de KeysFin. Practic, numărul firmelor restanțiere a ajuns la 76.893, acestea reprezentând 33% din cifra de afaceri totală din economia țării noastre.

Valoarea totală a plăților restante s-a ridicat, în 2016, la suma de 56 de miliarde de lei, cuantum aproximativ identic cu cel înregistrat în anul precedent. Din suma totală a plăților restante, aproape jumătate au fost raportate de companiile cu capital integral românesc (25,6 miliarde lei), de firmele străine (11,95 miliarde lei), cele cu capital mixt (7,95 miliarde lei) și cele de stat (7,33 miliarde lei).

„Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plățile, cu atât reușesc să își asigure fondurile necesare continuării activității. Din păcate, s-a ajuns la cazuri extreme, când plățile se fac la 6-8 luni și chiar mai mult”, subliniază specialiștii KeysFin.

Cel mai afectat domeniu din acest punct de vedere este comerțul, cu 27.009 de firme care au raportat întârzieri la plata furnizorilor. Pe locurile următoare se situează industria prelucrătoare (9.134 de firme) și construcțiile (8.443 de firme).

Potrivit analizei, companiile care au înregistrat cele mai multe plăți restante către furnizori sunt în regiunea București-Ilfov (24,1 miliarde lei), urmate de cele din Sud-Est (8,6 miliarde lei), Sud-Muntenia (4,7 miliarde lei), Vest (4,38 miliarde lei) și Centru (4,1 miliarde lei). Cele mai puține restanțe au fost consemnate în Nord-Vest (3,85 miliarde lei), Nord-Est (3,72 miliarde lei) și Sud-Vest Oltenia (2,87 miliarde lei).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button