Politic

Premierul Sorin Grindeanu, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: „Ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc”

 

Premierul Sorin Grindeanu a transmis, astăzi, un mesaj pentru maghiarii din România, cu ocazia sărbătoririi „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”. Şeful Guvernului a subliniat că ceea ce îi leagă atât pe români, cât şi pe maghiari, este „dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc”.

„Bazându-mă și pe ideea europeană a unității în diversitate, cred sincer că diferențele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoașterea reciprocă, la creșterea respectului față de celălalt, la conviețuirea armonioasă, la definirea unei moșteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmașilor noștri. Cred că ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc. Iar Guvernul pe care îl conduc are în programul său angajamente importante față de minoritățile naționale din România, dintre care cea maghiară ocupă un loc aparte”, a afirmat Sorin Grindeanu.

În acest context, primul ministru a spus că, în momentul de faţă, trebuie urmaţi oamenii care „insuflă semenilor lor spiritul construcției, nu pe cei care vor să ne despartă din porniri sufletești întunecate sau pentru a obține avantaje personale”. „Cred că putem să privim lumea prin prisma propriilor convingeri, nu să moștenim convingeri ale altora sau stereotipuri. Cred că, uniți de dorința unei vieți mai bune și respectându-ne, fără a dori să impunem celuilalt, putem retransforma în realitate frumosul ideal al Revoluției de la 1848, de pace, libertate și bună înțelegere. Cu respect față de istoria şi moştenirea culturală și spirituală a maghiarilor, îi felicit pe maghiarii din România și din întreaga lume cu ocazia acestei zile speciale și le transmit cele mai bune urări!”, a arătat Sorin Grindeanu.

În fiecare an, în 15 martie se sărbătoreşte declanşarea revoluţiei paşoptiste maghiare. Atunci tinerii revoluţionari s-au adunat la Cafeneaua Pilvax, au redactat un manifest care conţinea 12 revendicări, după care s-au dus la mai multe universităţi, de unde lumea s-a alăturat mişcării, iar totul a culminat cu o mare adunare populară în Piaţa Muzeului, acolo unde Petőfi Sándor a recitat poezia „Cântec naţional”.

Evenimentul este unul decisiv pentru istoria Ungariei, iar din acest motiv ziua de 15 martie este considerată ca fiind sărbătoarea tuturor maghiarilor, indiferent dacă trăiesc sau nu pe teritoriul ţării.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button