112

BRAŞOV. Un denunţ penal cu privire la presupuse abuzuri comise în centrele de plasament din judeţ a ajuns pe masa anchetatorilor

 

În urma dezvăluirilor din presă cu privire la suspiciunea comiterii de abuzuri sexuale asupra unor copii din Centrul de plasament Azur din Victoria, au fost deschise anchete, atât la nivelul Poliţiei, Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, cât și al Avocatului Poporului.

Amintim cazul adolescentului de 17 ani, care susține că a întreţinut relaţii intime cu o educatoare de la unitatea de servicii sociale în cauză, ulterior şi alţi copii afirmând în faţa anchetatorilor că la rândul lor ar fi fost astfel abuzaţi. 

Şi alţi minori au prins curaj să înfrunte sistemul din care fac parte, cel al asistenţei sociale pentru categoria copiilor abandonaţi, astfel că au început să spună tot felul de lucruri despre ceea ce li se întâmplă în centrele în care sunt cazaţi – aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Uneori copiii s-au adresat Poliţiei, alteori organizaţiilor neguvernamentale de profil, precum Asociaţia pentru Siguranţă şi Mediere Urbană (ASUM) Braşov. 

În urma dezvăluirilor din partea victimelor minore, ASUM Braşov, ca entitate cu obiect de activitate apărarea drepturilor omului, a intenţionat să facă vizite de informare în mai multe centre similare din judeţ. Primul „popas”, după ce s-au obţinut autorizaţiile necesare, a fost la Azur Victoria, unde s-au constatat şi alte nereguli, pe lângă acuzația de întreținere de relaţii sexuale între un copil şi un adult de 40 de ani, educatoarea acestuia. Dar despre toate acestea am scris în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru. 

„Scopul declarat al vizitelor a fost de a ne informa cu privire la modul în care sunt respectate drepturile omului, ale copiilor instituționalizați în aceste centre, ca instituții publice. La data de 1.02.2017, prin adresa nr. 6295, DGASPC Brașov ne-a comunicat că cererea noastră a fost aprobată, urmând ca vizitele să se desfășoare de către persoanele menționate în tabelul nominal, perioada pentru efectuarea acestor vizite fiind stabilită în intervalul 10.02.2017-10.04.2017”, a precizat preşedintele ASUM Braşov, Ionel Spătaru. 

Sura citată ne-a spus şi că, în urma apariției în presa locală a unor extrase din raportul întocmit cu ocazia vizitei, publicare care a fost făcută la solicitarea presei, dar după ce raportul a fost transmis către DGASPC Braşov, ASUM a fost informată că i-a fost restricționat accesul în aceste unități.

„După apariția în presă a demersurilor ASUM, am primit multe informații cu privire la producerea unor eventuale abuzuri asupra copiilor şi din alt centru din judeţ, informații transmise sub anonimat, dar care menționau lucruri și evenimente petrecute acolo, abuzuri exercitate asupra copiilor (…) Tot pe surse anonime, persoane a căror identitate nu o cunoaștem ne-au semnalat că trei copii ar fi fost luați din România de nişte cetățeni străini pentru a-şi petrece o vacanţă în afara ţării, şi nu s-au mai întors. Evenimentul s-ar fi petrecut în urmă cu aproximativ 8 ani, iar copii sunt minori și la această dată. Doi dintre ei se pare că ar fi in Italia, unul dintre cei doi s-ar afla în grija unui medic de cetățenie italiană. Managerul de caz al celor trei copii ar fi o persoană angajată la DGASPC Brașov (…) Nu cunoaștem mai multe date, dar considerăm că acest aspect trebuie verificat de către Parchet, iar datoria noastră este să vă aducem la cunoștință această informație. Tot pe surse anonime, fără a cunoaște identitatea persoanelor și fără a putea proba acuzația, am aflat că în două centre de plasament din județ există şase frați, iar despre unul dintre ei se spune că a fost și încă mai este abuzat sexual de către persoane necunoscute nouă”, aceasta este doar o parte a celor menţionate de ASUM Braşov în denunţul penal depus zilele trecute către organele judiciare. 

Spătaru a încheiat astfel demersul: „Nu știm dacă aceste informații primite sunt adevărate, noi nu suntem organ de anchetă, și nu le putem proba, obligația noastră legală este să le aducem la cunoștință sub forma unui denunț penal in rem pentru sâvârșirea unor posibile infracțiuni prevăzute de Codul Penal, respectiv, «rele tratamente aplicate minorului», «Lovire și alte violențe» și «Omisiunea sesizării organelor judiciare». Aş vrea să cred că nu este nimic adevărat. Este înfiorător ce lucruri ni s-au povestit, de la abuzuri fizice, precum bătăi de către personalul din centre, până la diferite pedepse aplicate”. 

Preşedintele ASUM Braşov ne-a spus că nu se va opri şi va face tot ce-i stă în putinţă să-i ajute pe copiii lăsaţi la mila sistemului: „Pe această cale, doresc să le transmit tuturor celor care consideră că le-au fost încălcate drepturile, să apeleze la serviciile noastre. Îi vom ajuta, fără nici o excepţie, îi vom direcţiona către instituţiile abilitate să le soluţioneze problemele cu care confruntă”.

citiți și

BRAȘOV. Abuzurile sexuale din Centrul de plasament Azur Victoria au intrat în atenția Avocatului Poporului

  BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur

BRAŞOV. Femeia care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în Centrul de plasament Azur s-a ales cu dosar penal. Sunt supiciuni că a făcut avansuri şi altor minori

Direcția pentru Protecția Copilului BRAȘOV a primit 47 de sancțiuni contravenționale în urma controalelor ISU la centrele de plasament din județ


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button